Wordt thuiswerken een recht?
- Nieuws
- Wordt thuiswerken een recht?
In coronatijd dachten we dat thuiswerken de norm zou worden, maar de overvolle treinen en files laten een ander beeld zien. Moet thuiswerken een recht worden? D66 vindt van wel en het voorstel 'Werken waar je wil' ligt nu bij de Eerste Kamer, maar daar zijn ze nog niet helemaal overtuigd. D66-Kamerlid Steven van Weyenberg stond aan de wieg van het wetsvoorstel en vertelt erover in De Nieuws BV.
Video niet beschikbaar
In de wet is het nu ingeregeld dat een werkgever 'nee' kan zeggen tegen een thuiswerkverzoek, zonder daarvoor argumentatie te geven. Het wetsvoorstel 'Werken waar je wil' wil werknemers hierin een betere positie geven. "Als thuiswerken werkbaar is voor de werkgever, moet hij meegaan met het verzoek om 1 of 2 dagen werk vanuit huis te doen", aldus Van Weyenberg.
Betere positie werknemer
Van Weyenberg geeft aan dat het in de meeste gevallen het overleg over thuiswerken goed gaat, maar dat het ook mis kan gaan. De wet is nu zo ingericht dat als als een werkgever aangeeft niet in zee te gaan met thuiswerken, de werknemer met lege handen staat. "Wij willen een beter gesprek tussen werkgever en werknemer. De werkgever mag niet zomaar 'nee' zeggen en moet met jou in gesprek."
Het wetsvoorstel, dat D66 samen met GroenLinks heeft ingediend, kan op veel steun uit de Tweede Kamer en de Sociaal-Economische Raad rekenen. "Ook werkgevers en vakbonden geven aan: maak het maar duidelijk in de wet, dan kunnen we het beter ondersteunen."
Kosten
Zoals in de coronatijd al duidelijk werd, is een goede werkplek thuis een vereiste. De kosten voor het thuiswerken zijn voor de werkgever, zegt Van Weyenberg. "Maar tegenover de kosten staan ook baten voor werkgevers." Het Kamerlid zegt dat thuiswerken werknemers aan werkgevers kan binden, het productiviteit bevordert en zorgt voor blije medewerkers.
Voor hoge kosten voor de werkgever is Van Weyenberg niet bang: "Meewerken aan thuiswerken moet redelijk zijn."