Politiek
MAX

Kees Boonman over toeslagenaffaire: 'Asscher is bliksemafleider voor het kabinet'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kees Boonman over toeslagenaffaire: 'Asscher is bliksemafleider voor het kabinet'

De komende twee politieke weken zullen voornamelijk in het teken staan van het debat rondom de toeslagenaffaire en niemand kan met 100 procent zekerheid voorspellen wat er precies gaan gebeuren. Wel staat er veel spanning op de positie van Lodewijk Asscher. Politiek commentator Kees Boonman noemt het in Nieuwsweekend: "Een sneue situatie voor Asscher."

Lodewijk Asscher was destijds Minister van Sociale Zaken en daarmee ook verantwoordelijk voor het beleid rondom de toeslagen, maar zit al jaren niet meer in het kabinet. Er wordt steeds meer gesproken of hij wel aan kan blijven als lijsttrekker van de PvdA en een aantal leden van de partij eist zelfs dat hij moet opstappen. Deze week liet Asscher dan ook weten dat hij blijft bij de partij en in die functie. Kees Boonman vond dat opmerkelijk zegt hij in Nieuwsweekend: Er is natuurlijks niets erger voor een politicus dan zeggen dat hij blijft. Je bent er of je bent er niet. Maar zeggen dat je blijft suggereert dat je daar heel hard over hebt nagedacht."

Boonman voorspelt dat de rol van Asscher in de campagne ontzettend onder druk komt te staan. "Ik ga daar niet voor in een glazen bol kijken maar ik zou me voor kunnen stellen dat je als politicus aan de vooravond van een campagne, met de sfeer die eromheen hangt dat jij het niet goed hebt gedaan, dat je dan op een gegeven moment toch in de situatie komt om zelf te beslissen dat hij niet geloofwaardig kan aanblijven." Dat sentiment wordt waarschijnlijk ook hét thema van de partijbijeenkomst volgende week, ondanks dat Asscher wordt gesteund door een paar partijprominenten.

Bliksemafleider

"Het heeft mij wel verbaasd dat Asscher de enige is die als een soort bliksemafleider voor het kabinet fungeert. Hij zit al jaren niet meer in het kabinet, hij is niet de enige verantwoordelijke. De verantwoordelijke op dit moment is Wouter Koolmees (D66 red.) en dat kan je een goede minister vinden, maar hij draagt ook verantwoordelijkheid voor zijn voorgangers. Dus uiteindelijk denk ik onder de streep: of iedereen gaat of niemand gaat," zegt Boonman.

Boonman denkt dat er niemand weggaat. "Ik heb het idee dat met wegsturen van het kabinet het probleem niet opgelost is. Het Openbaar Ministerie is zijn ambtenaren aan het onderzoeken en je kunt ook kritisch naar de Tweede Kamer kijken, die ook met een waas voor de ogen fraudebeleid heeft gesteund de afgelopen tien à vijftien jaar. Al met al gaat het een fascinerend debat worden na volgende week en de aanloop daarvoor zien we volgende week natuurlijk al."

0901 kees boonman

Nieuwsweekend op NPO Radio 1

Iedere zaterdagochtend tussen 08:30 en 11:00 uur presenteren Mieke van der Weij en Peter de Bie het programma Nieuwsweekend voor Omroep MAX.

Ster advertentie
Ster advertentie