Politiek
WNL

Onderwijswethouder Moorman kritisch op Frans Timmermans: 'Het ging te weinig over onderwijs'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Onderwijswethouder Moorman kritisch op Frans Timmermans: 'Het ging te weinig over onderwijs'

PvdA-wethouder Onderwijs in Amsterdam Marjolein Moorman vindt het een gemiste kans van GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans dat hij in zijn verkiezingscampagne weinig aandacht had voor het onderwijs. Dat vertelt zij in Sven op 1.

Video niet beschikbaar

Moorman verwijt niet alleen Timmermans dat onderwijs een ondergeschoven kindje was tijdens de campagne. "Dat geldt voor alle partijen", zegt zij. "Dat vind ik onbegrijpelijk en heel jammer. Dat je niet meer kunt vertrouwen dat een goede leerkracht voor de klas staat is een schande. We hebben te weinig grip op het onderwijs."

De onderwijswethouder doelt ook op het onderzoek van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Daaruit bleek dat één op de drie kinderen in Nederland niet het basisniveau voor lezen heeft. "Je zou verwachten dat alle kranten dat op de voorpagina hebben staan. Dat alle talkshows het erover hebben. Het is ongelooflijk dat niet iedereen moord en brand schreeuwt."

Amerikaans voorbeeld

Moorman vindt dat wij het Amerikaanse voorbeeld van de Core Knowlegde Schools moeten volgen. "Wat ze heel goed doen is dat ze de basisvaardigheden, zoals het leesonderwijs, koppelen aan themagericht onderwijs. Dat is heel kennisrijk. Je bent dan niet alleen aan het lezen, maar jezelf ook aan het verrijken met kennis. Zoals het hoort."

Luister dit gesprek terug als podcast. - Sven op 1

De resultaten in de Verenigde Staten zijn goed. Er is zelfs berekend dat de Verenigde Staten, als zij dit onderwijssysteem overal implementeren, zij in de top vijf van de wereld zouden belanden van alle onderwijsprestaties. "Dat zou voor Nederland ook een goed idee zijn", zegt Moorman, die niet begrijpt waarom dit niet in gang wordt gezet.

Een ander pluspunt van deze manier over onderwijs geven is dat het "voor alle kinderen geldt", aldus de wethouder. "Met name voor de kinderen die minder meekrijgen van thuis. Het is ook tegen de kansenongelijkheid, en die is heel groot in Nederland, een probaat middel."

Bonus voor leraren

Moorman vindt het belangrijk dat kinderen in het basisonderwijs dagelijks dezelfde leraar voor de klas zien staan. Dat wordt bemoeilijkt door het groot aantal parttimers in het onderwijs. "Daarom moeten juist die leraren op die scholen een extra bonus krijgen, om juist die rust te geven. Met de vaste leraar en het vaste gezicht. Want dat is heel erg belangrijk voor leerlingen."

Die bonus is er al, maar wordt niet structureel uitgedeeld. "Daar moeten wij in Den Haag elk jaar voor strijden."

Onderwijsminister

Moorman is de komende twee jaar nog zoet met haar functies als wethouder in Amsterdam. Ze beschouwt het als "een mooie tijd" om in de politiek te zitten. Mocht het echter zo zijn dat haar partij (GroenLinks-PvdA) ooit het kabinet in stapt, dan sluit zij een functie als minister voor Onderwijs niet uit. "Mijn handen jeuken, want er moet veel gebeuren in het onderwijs."

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie