Binnenland
KRO-NCRV

Een dalend niveau in het onderwijs: 'We kunnen het tij gewoon niet keren'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Een dalend niveau in het onderwijs: 'We kunnen het tij gewoon niet keren'

De leesprestaties van jongeren gaan hard achteruit. Maar liefst dertig procent van de scholieren zit op het laagste leesniveau, blijkt uit onderzoek van PISA (Programme for International Student Assessment). Naast de zorgen is er toch ook verbazing binnen het onderwijs. "Ik heb er tijdens de verkiezingen geen politicus over gehoord", zegt voorzitter van de Algemene Onderwijsbond, Tamar van Gelder, bij Spraakmakers.

Wat is de rol van de pabo bij het lerarentekort?

Bestaanszekerheid en onderwijs

"We kunnen het tij gewoon niet keren", vervolgt Van Gelder. Het baart haar grote zorgen dat, hoewel de dalende prestaties groot nieuws waren, er tijdens de verkiezingen geen geluid over te horen was vanuit Den Haag. "Terwijl de moeder van alle problemen in het onderwijs ligt", stelt ze. "Het is bizar dat we kijken naar bestaanszekerheid en niet naar onderwijs, terwijl dat onlosmakelijk met elkaar verbonden is", voegt pabo-docent Koen Steeman toe.

Vicieuze cirkel

Als leraar die de toekomstige leraren weer moet opleiden, ziet Steeman dat het onderwijs met de dalende cijfers in een vicieuze cirkel terecht is gekomen. Een deel van de leerlingen die de pabo wil doen, kan nu door het zakkende niveau de opleiding überhaupt niet bereiken. "Dat moeten we doorbreken", aldus Steeman. Daarom pleit zowel hij als Van Gelder voor een deltaplan dat het onderwijs er weer bovenop moet helpen. Van Gelder: "In aanloop naar de pabo vallen soms mensen af omdat ze het niveau niet halen, daar kun je iets aan doen. Met bijvoorbeeld een pre-pabo jaar."

'Moeten de noodzaak voelen'

Ook moet er volgens hen gekeken worden naar het financiële plaatje voor studenten. "Ik vraag de overheid concreet: maak de pabo de eerste drie jaar gratis als je je diploma haalt. De lat moet hoog gelegd worden, maar we moeten er ook voor zorgen dat de studenten blijven komen", stelt Steeman. Het dalende niveau is volgens hem dé kans om als overheid samen met docenten en ouders weer de regie te pakken. "We moeten de noodzaak voelen dat er iets moet gebeuren. Dus niet na een dag nieuws het weer onder het tapijt vegen."

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie