Politiek
BNNVARA

Dieper in NSC-partijprogramma: wat staat erin over klimaat, migratie en stikstof?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dieper in NSC-partijprogramma: wat staat erin over klimaat, migratie en stikstof?

Het heeft even geduurd, maar vandaag werd het langverwachte verkiezingsprogramma van Nieuw Sociaal Contract (NSC) bekend gemaakt. Dat Omtzigt zich zou focussen op bestaanszekerheid is duidelijk, maar welke oplossingen heeft hij voor stikstof, migratie en klimaat? Politiek redacteuren Joost Bekendam en Anna Pleijsier doken voor De Nieuws BV in deze verkiezingsthema's.

Video niet beschikbaar

Het partijprogramma Tijd voor herstel is volgens Bekendam 'een samenhangend geheel geworden', maar er staan ook verschillen in ten opzichte van eerdere standpunten van Omtzigt. "Nog niet zo lang geleden had hij het vaak over een heronderhandeling in Europa, een opt-out op migratie, maar daar is hij een stuk stiller over. Het is nu meer een voorzichtige poging om te kijken of internationale verdragen en regels aangepast kunnen worden.

Omtzigt was eerst ook kritisch op een bepaalde belastingaftrek voor familiebedrijven en het lijkt er nu op dat hij die wil behouden."

Stikstof

In zijn programmapresentatie vertelde Omtzigt dat hij de huidige stikstofwet van tafel wil vegen en wil vervangen door een alternatief, gebaseerd op vermindering van de uitstoot. "Hij wil ook de veestapel verkleinen, een stop op de bouw van nieuwe megastallen en af van de piekbelastersregeling. Maar hoe dit precies vorm moet krijgen, weten we nog niet", vertelt Bekendam.

Migratie

Omtzigt zei eerder deze maand bij Op1 dat er maximaal 50.000 migranten per jaar ons land binnen mogen komen. Op dit moment zijn er 220.000 migranten per jaar, verdeeld over arbeids-, studie- en asielmigratie. Pleijsier vertelt dat in het programma 50.000 nu een streefgetal is en geen hard plafond. "En dat is niet alleen voor asielmigratie, maar ook voor arbeids- en studiemigratie."

"Het streefgetal kan de kiezer een richtlijn bieden, maar meer dan een richtlijn blijft het niet." Het is volgens Pleijsier moeilijk om hierover concreet te worden. "We moeten ons houden aan Europese richtlijnen en regels, het is moeilijk om iets te doen zonder Europese afspraken te vergeten."

Bestaanszekerheid

Een van de speerpunten van Pieter Omtzigt is bestaanszekerheid. Maar wat staat daarover in het verkiezingsprogramma? Bekendam vertelt dat een commissie onderzoek heeft gedaan naar de bestaanszekerheid in ons land en geadviseerd heeft het besteedbaar inkomen van mensen te verbeteren door het minimumloon en de huurtoeslag te verhogen.

Een verhoging van het minimumloon komt er, vertelt Bekendam: "Maar wel beperkt." Omtzigt vertelde na zijn presentatie aan Bekendam dat in Nederland de lonen al heel hoog zijn en dat we ons binnen Europa niet uit de markt moeten prijzen. "Hij wil liever kijken naar de kosten", legt Bekendam uit.

Klimaat

Voor veel partijen is het klimaat een belangrijk onderwerp, vertelt Pleijsier. Tijdens de presentatie vertelde Omtzigt dat de verkiezingsthema's in zijn programma ingedeeld zijn naar mate van belangrijkheid. Daar staat klimaat op de negende plek van de dertiende plek. "Het is anderhalve pagina, en het staat dus niet bovenaan zijn lijstje", zegt Pleijsier.

Veel kiezers vragen zich af waar ze NSC op het politieke spectrum moeten plaatsen. Pleijsier zegt dat dit per thema lijkt te verschillen: "Omtzigt zegt hier zelf over dat als het gaat om bestaanszekerheid hij best links is, maar als het gaat om migratie zit hij meer aan de rechterkant."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, TikTok en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie