Politiek
KRO-NCRV

Vakministers in het kabinet beste van twee werelden? 'Die kennis helpt je zeker'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vakministers in het kabinet beste van twee werelden? 'Die kennis helpt je zeker'

Met de verkiezingen voor de deur en de daaropvolgende formatie in het vooruitzicht is het nog de vraag of de toekomstige premier kiest voor vakministers in het nieuwe kabinet. Pieter Omtzigt heeft al aangegeven het kabinet te willen vullen met mensen als Ernst Kuipers en Robbert Dijkgraaf. Maar is het wenselijk om vakinhoudelijke minsters te hebben? "Die kennis helpt je zeker", stelt oud-minister Ferd Grapperhaus bij Spraakmakers.

Vakinhoudelijke kennis

Er wordt veel gesproken over de vakministers in het kabinet, wat ook tijdens de formatie weer een punt van discussie zal zijn. "Als je het beste van twee werelden kan krijgen, dus iemand die met zijn voeten in de modder heeft gestaan, maar ook vakinhoudelijke kennis heeft, is dat ideaal", vindt topambtenaar Erik Gerritsen. "Maak eens gebruik van het talent dat mensen hebben", stelt beller John van der Zeeuw.

Scheiden

"Het hangt ook af van het ministerie. Je merkt dat, omdat je een bepaalde achtergrond hebt, je het belang beter snapt", aldus Grapperhaus, oud-minister van Justitie en Veiligheid. De kritiek op vakministers is dat zij meerdere belangen hebben, omdat ze uit een bepaalde sector komen. "Als je een vakminister wil hebben, betekent dat dat iemand bij verschillende instellingen heeft gewerkt. Kun je dat scheiden? Natuurlijk, iedere professional kan dat scheiden", laat Ernst Kuipers, demissionair minister van Volksgezondheid, weten.

Belangenstelsel

Gerritsen vindt dat het extra goed onderbouwd moet worden waarom iemand op die ministersstoel terechtkomt, maar ziet ook de voordelen. "Je kant juist opstaan tegen het belangenstelsel." Jan Struijs, voorzitter van de Politiebond, deelt die mening. "Het is heel belangrijk dat je van alle werelden wat in je hebt", aldus Struijs. Of hij zelf de politiek in wil op een gegeven moment? "Je moet er goed over nadenken in welke politieke omgeving je komt."

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie