Politiek
KRO-NCRV

Waarom het gedrag van minister Wiersma niet zomaar zal verbeteren

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom het gedrag van minister Wiersma niet zomaar zal verbeteren

Opnieuw zijn er klachten over het gedrag van minister Dennis Wiersma. Hij beloofde steeds beterschap, maar kan hij in korte tijd zijn gedrag ook echt verbeteren? "Nee", zegt ontwikkelingspsycholoog Steven Pont bij Spraakmakers. Hij noemt het 'de mythe van de wilskracht'.

Stand.nl: De positie van minister Wiersma is onhoudbaar geworden

Na een symposium vorige week maandag hebben twee mensen melding gedaan van 'mondelinge en fysieke intimidatie' door Wiersma. De minister gaat met de melders in gesprek en beloofde al diverse keren beterschap wat betreft zijn gedrag. Maar kan hij in korte tijd zijn gedrag ook echt verbeteren?

'Dit is niet hoe het werkt'

Hoe graag Wiersma zijn gedrag ook wil verbeteren, het is niet hoe het werkt, vertelt Pont. "Hij denkt door wilskracht te tonen en te zeggen: 'natuurlijk ga ik veranderen' dat de race daarmee gelopen is." Maar volgens Pont moet er gekeken worden naar wat er onder zit. En dat proces gaat niet zo snel.

Agressie als symptoom

"We moeten twee dingen uit elkaar halen: het ene is de verbale agressie en het andere is wat eronder zit." Die verbale agressie kun je volgens Pont zien als een symptoom. "Het is niet het werkelijke wat er aan de hand is."

Dat heeft volgens Pont met iemands verleden te maken. Dat kan bijvoorbeeld de ervaring zijn met niet serieus worden genomen of het idee dat je gepiepeld wordt. "En die oude dingen die meespelen en getriggerd worden in het heden, daar zou je inzicht in moet krijgen." Hoe werkt dat dan in het brein? Pont noemt als voorbeeld een plan dat op het laatste moment verandert. Dan kan het idee ontstaan dat iemand gepiepeld wordt. "En het brein denkt oude structuren te herkennen en die gaat dan aan."

Mythe van de wilskracht

Het is volgens Pont niet vandaag of morgen geregeld om daar inzicht in te krijgen. "Daarom noem ik het ook de mythe van de wilskracht. Dat je denkt als je maar iets graag genoeg wil op dat gebied, dat je het allemaal wel voor elkaar kan boksen. Ja, je hebt die wilskracht nodig, maar je hebt ook inzicht nodig. Wat is nou de bron? Wat triggert mij nou zo?"

Het probleem is hierbij volgens Pont ook dat het gaat om een machtsverhouding, en dat hij het doet bij mensen die hij maar één of twee keer ziet. "Je kunt die mensen niet bloot blijven stellen aan dit soort agressie. Als buitenwereld mag je verwachten, als je die positie hebt, dat je je impulsen onder controle hebt."

In de Spraakmakers Community zitten veel mensen die werkzaam zijn binnen de ggz. We hebben ook aan hen gevraagd wat zij zien als mogelijke concrete oplossingen. Wil jij in de toekomst ook je kennis en expertise delen met de redactie? Word dan lid van onze community.

Ster advertentie
Ster advertentie