Politiek

CU en VVD: Harde aanpak OM nodig tegen groeiend antisemitisme
KRO-NCRV

foto: Tom Veldhuijzenfoto: Tom Veldhuijzen
  1. Nieuwschevron right
  2. CU en VVD: Harde aanpak OM nodig tegen groeiend antisemitisme

Het Openbaar Ministerie moet meer werk maken van vervolging van antisemitisme in Nederland. Dat stellen coalitiepartners VVD en ChristenUnie in 1 op 1. "Het is de vraag hoe hoog dit op de agenda staat, omdat de Joodse gemeenschap zo klein is. Bovendien is de expertise door Nederland versnipperd", zegt VVD-Kamerlid Dilan Yeşilgöz.

De VVD en de ChristenUnie werken samen aan een initiatiefnota, om toenemend antisemitisme in Nederland aan te pakken. Incidenten zijn volgens het CIDI in 2018 met zo’n twintig procent toegenomen. "Zeer alarmerend", noemt Gert-Jan Segers, lijsttrekker van de ChristenUnie dat. "Zwijgende omstanders zijn het ergste. Spreek je er tegen uit. Teken de petitie op www.stop-antisemitisme.nl."

‘Nationaal Coördinator Antisemitisme’

Segers heeft ‘goede hoop’ op een nationaal coördinator antisemitisme. Er wordt zelfs al gesproken over namen, maar de lijsttrekker van de kleinste coalitiepartij wil nog geen tipje van de sluier geven. "Er is een nationaal coördinator nodig die incidenten registreert en zorgt dat lokale overheden weten wat ze moeten doen om ervoor te zorgen dat Joden veilig zijn. Dat weten ze nu niet."
"Ik denk ook na over strafverzwaring", stelt Segers tegenover presentator Sven Kockelmann. "Dat staat nu niet in de initiatiefnota, maar bijvoorbeeld de helft van de straf er bovenop." VVD-partner Yeşilgöz is het daarmee eens, als dat bijdraagt aan de bestrijding van het probleem.
Het huidige antisemitisme komt volgens beide partijen uit extreemrechtse extreem-linkse, maar ook uit de islamitische hoek. Zowel Segers als Yeşilgöz zien daarin een belangrijke taak voor het onderwijs. "Dat zijn de groepen waar wij ons specifiek op moeten richten," aldus Segers.
"Het is dramatisch dat jongeren op zo’n jonge leeftijd al joden al uitschelden. Dat is onbestaanbaar," zegt Segers over het antisemitisme uit islamitische hoek. "Dat kun je helemaal het eind strenger bestraffen, maar je moet ook helemaal aan het begin met leiders uit de gemeenschap spreken en het verhaal op scholen vertellen."
"Je kunt hier alleen maar moslim, christen of homo zijn, wat je ook wilt zijn als je de veiligheid en vrijheid van een ander ook garandeert. En in dit geval van joden."
Ster advertentie
Ster advertentie