Politiek
KRO-NCRV

Martin van Rooijen (50Plus): 'Trek lering uit Q-koorts bij aanpak Corona'

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Martin van Rooijen (50Plus): 'Trek lering uit Q-koorts bij aanpak Corona'

"Weg met de rekenrente bij de pensioenen en ga rekening houden met rendementen", aldus Martin van Rooijen, Eerste Kamerlid namens 50Plus tegen Sven Kockelmann in het programma 1 op 1. Vandaag komen twee ministers naar de Kamer om te overleggen over het pensioenakkoord. "Wat ik eigenlijk wil, is dat minister Koolmees die rekenrente in de prullenbak gooit."

Martin van Rooijen(50Plus): trek lering uit Q-koorts bij aanpak Corona

Senator Martin van Rooijen strijdt met 50Plus al jaren voor een ander pensioenstelsel waarin de rekenrente wordt losgelaten. Van Rooijen: "Als Koolmees vasthoudt aan de risicovrije pensioenrente, dan voorspel ik dat het pensioenakkoord zal mislukken."

Koersen

Dat de pot die gevuld is met ruim 1400 miljard euro zal leiden tot verliezen, zoals gisteren met de lage beurskoersen, daar is Van Rooijen het niet mee eens: "Pensioenfondsen besturen niet met dagkoersen. Vandaag stijgen de koersen alweer."

De ouderenpartij 50Plus wil niet af van de rekenrente, maar juist af van de risicovrije rekenrente met vooral staatsobligaties. "We willen een marktconforme rente van tussen de 2 en 5 procent."

De sluipmoordenaar

Het nieuwe pensioenakkoord is afhankelijk van de steun van 50Plus, stelt Van Rooijen. En hij wil vasthouden aan het huidige collectieve pensioenstelsel: "We hebben met de vakbeweging en de werkgeversorganisaties het mooiste pensioenstelsel van de wereld waarop iedereen stikjaloers is. Wij mogen dat niet zo maar weggooien." En die rekenrente vindt Van Rooijen "de sluipmoordenaar" van dit stelsel dus "die moet van tafel".

Coronavirus

Dat het vanmiddag wat rustiger zal zijn in Den Haag wordt ook veroorzaakt door het coronavirus. Er zijn aardig wat zieken en Brabantse Kamerleden blijven thuis.

Maar los van de politieke beslissingen, maakt de 78-jarige Van Rooijen zich ook zorgen over de noodmaatregel als het tot een pandemie mocht komen. Dan zullen 80-plussers niet meer worden behandeld, blijkt uit het draaiboek van intensive care-artsen. "Ik zit elke week op de fiets, ik moet er toch niet aan denken dat ze me niet meer zullen behandelen. Want moet je verschil maken tussen 50-jarigen en 85-jarigen?"

Handel daadkrachtig

De senator en oud-staatssecretaris van Financiƫn wil een krachtige en preventieve aanpak van Rutte. "Er wordt gezegd dat je maar rustig moet gaan slapen. Ik moet er niet aan denken dat er een tekort aan IC bedden ontstaat en dat het leven van ouderen niet gered kan worden."

Van Rooijen wil dat we lering trekken uit de snelle verspreiding van Q-koorts. "Toen werden er door de ministers ook geen goede maatregelen getroffen, met doden tot gevolg." Zijn advies aan dit kabinet: "Handel daadkrachtig".

Ster advertentie
Ster advertentie