Politiek

Hoe zorg je dat de parlementaire enquête niet verliest aan kwaliteit en impact?

NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe zorg je dat de parlementaire enquête niet verliest aan kwaliteit en impact?

Deze week besloot de Tweede Kamer tot een parlementair onderzoek naar het coronabeleid, terwijl ook de Groningse gasboringen en de toeslagenaffaire door een parlementaire enquêtecommissie onderzocht gaan worden. Eerdere enquêtes leverden vaak een ontluisterend beeld van de Haagse werkelijkheid op, met als gevolg dat ministers opstapten of kabinetten vielen. Hoe zorg je dat dit middel niet aan impact verliest en dat de kwaliteit hoog blijft, nu er zoveel enquêtes op stapel staan?

Drie commissies

In de uitzending van NOS Met het Oog op Morgen waren Mei Li Vos, nu senator voor de PvdA en eerder ondervoorzitter van de parlementaire enquêtecommissie naar de aanschaf van de hogesnelheidstrein Fyra en Bert Bakker, ook ooit Tweede Kamerlid namens D66 en voorzitter van de enquêtecommissie naar de militaire missie in Srebrenica te gast.

Binnenkort zullen er dus drie enquêtecommissies zijn. Vos vindt het niet erg dat dit er zo veel zijn: "Het gebeurt wel vaker dat er meer commissies zijn. Het is een heel goed instrument, het is alleen een probleem omdat de Kamer permanent onderbezet is. We hebben een relatief klein parlement, met bijzonder weinig ondersteuning."

De dupe van bureaucratie

"De huidige drie commissies passen eigenlijk wel bij elkaar," vertelt Bakker. "Je moet dat instrument dan ook niet laten liggen als er ernstige dingen aan de orde zijn. In alle drie de zaken zijn er dingen aan de hand waarbij mensen de dupe zijn van bureaucratieën en systemen."

Volgens Vos moet een commissie vervolgens wel iets opleveren. "Maar de Kamer moet ook kritisch op zichzelf zijn. Een commissie kan ook een afschuif- of uitstelmiddel van de Kamer zijn. Soms moet er iemand hangen, bij de Fyra trad er iemand af, en toen was het klaar. Er zijn natuurlijk meer aspecten aan die vervolgens aangepakt zouden moeten worden."

Beluister het hele gesprek met Vos en Bakker hier.

Ster advertentie
Ster advertentie