Politiek
KRO-NCRV

Ed Nijpels over eerder kabinet VVD en PvdA: 'Is dat een pure ramp geweest?'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ed Nijpels over eerder kabinet VVD en PvdA: 'Is dat een pure ramp geweest?'

Nu de ChristenUnie even niet meer meedoet in de formatie, lijkt de weg voor een samenwerking met PvdA en GroenLinks open te gaan. Mark Rutte heeft altijd gezegd twee linkse partijen te veel te vinden, maar VVD-prominent Ed Nijpels herinnert zich in Spraakmakers vooral de samenwerking tussen de VVD en de PvdA vier jaar geleden. "Is dat een pure ramp geweest?"

Video niet beschikbaar

Volgens hem heeft Rutte al vier jaar prima samengewerkt met PvdA-politici, toen waren dat Asscher en Samsom, in het kabinet-Rutte II. "Als dat een ramp is geweest, dan hebben we een andere discussie." Zijn partij moet nu niet spreken over 'een linkse wolk' en elkaar uitsluiten. "Je kunt je afvragen of dat kabinet een succes was, maar we hebben het vier jaar lang gedaan."

Volgens hem is de mantra om de samenwerking met links en de PvdA uit te sluiten, vooral iets uit zijn eigen tijd. "De PvdA had er toen een geweldige rotzooi van gemaakt." Nu is dat anders, zegt hij. "Kijk of je het op de inhoud met elkaar eens wordt in plaats van elkaar te demoniseren."

Nieuwe verkiezingen

Wanneer er niet snel een akkoord komt, constateert oud-Kamervoorzitter en VVD-prominent Frans Weisglas, dan blijft er niets over dan nieuwe verkiezingen te houden. "Als het vast blijft zitten, dan kun je in een democratisch bestel niets anders doen dan nieuwe verkiezingen houden."

Quote

Nieuwe verkiezingen houden, is een afgang van de politiek

Frans Weisglas, oud-Kamervoorzitter

Blij is hij niet met deze conclusie. "Ik zou het een verschrikkelijke afgang vinden voor de politiek als er nieuwe verkiezingen zouden komen."

‘Minderheidskabinet goede oplossing’

"Als je er zo niet uitkomt, ga dan naar een minderheidskabinet toe", zegt Frits Wester over de formatie. Volgens de politiek verslaggever van het RTL Nieuws is dat "zeker in dit tijdsgewricht" een goede optie. "Dan leg je de verantwoordelijkheid en het debat weer terug bij de Tweede Kamer."

Volgens Wester zouden VVD en D66 eventueel aangevuld met het CDA een akkoord op hoofdlijnen kunnen maken. "Andere partijen zijn echt wel verantwoordelijk genoeg om hen niet om het minste of geringste naar huis te sturen. Het zou ook iets vernieuwends kunnen zijn."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie