Politiek
WNL

Hoogleraar staatsrecht Voermans tegen Omtzigt: 'Schiet op en pas op!'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoogleraar staatsrecht Voermans tegen Omtzigt: 'Schiet op en pas op!'

Hoogleraar Staats- en bestuursrecht Wim Voermans adviseert Pieter Omtzigt tempo te maken over een besluit om een eigen partij op te richten. Tegelijkertijd waarschuwt hij de voormalig CDA'er voor de potentiële valkuilen. "Hij moet opschieten en oppassen", zegt hij bij het WNL-radioprogramma Sven op 1.

Pieter Omtzigt liet deze week weten nog geen definitief besluit te nemen over zijn politieke toekomst. Hij gaat eerst nog op vakantie met zijn gezin. De vraag of Omtzigt een eigen partij start hangt dus nog altijd in de lucht. In Haagse wandelgangen gaat het wel rond dat Omtzigt mensen heeft benaderd en dat hij in voorbereiding is.

Valkuil

"Je bent op je kwetsbaarst als je als politieke partij gaat rekruteren", vertelt Voermans. De moeilijkheidsgraad zit 'm dan vooral het vinden van de juiste mensen, benadrukt de hoogleraar. Want het rekruteren van een groot aantal Kamerleden is het probleem niet. "Er zijn altijd avonturiers te vinden die de Kamer of het kabinet in willen."

Voermans denkt dat de linkse en rechtse standpunten van Omtzigt een potentieel struikelblok is. Daar kan hij zijn kandidatenlijst op samenstellen, maar dan krijg je mogelijk een links en rechts blok die lijnrecht tegenover elkaar komen te staan op verscheidene standpunten. "Hoe voorkom je dan dat je na twee weken al uit elkaar valt of elkaar de kop inslaat?", vraagt Voermans zich af.

Omtzigt heeft een breed netwerk in politiek Den Haag, dus een partij oprichten zonder al te grote onderlinge geschillen zou mogelijk moeten zijn, denkt ook Voerman. "Maar hebben zij dan ook de discipline om als fractie op te treden?"

Lijst met vertrouwelingen

Daarom luidt het advies van Voermans aan Omtzigt om goed na te denken over wie hij in zijn partij wilt hebben. Zou een kort lijstje van enkel en alleen vertrouwelingen dan genoeg zijn? "Technisch is dat mogelijk", reageert Voermans. "Maar als je meer stemmen krijgt dan dat je kandidaten hebt, dan vervallen die stemmen."

De rest wordt dan als restzetel onder andere partijen verdeeld. "Dat is klinkend verlies en je kunt niet na de verkiezingen mensen erbij zoeken. Het moet geput worden uit de kandidatenlijst die je deponeert."

Gesprek met Omtzigt

Voermans spreekt regelmatig met Omtzigt, maar zij hebben geen woorden gewisseld over het oprichten van een nieuwe politieke partij. Wel heeft de hoogleraar met Omtzigt gesproken over "termijnen in de Kieswet". Bijvoorbeeld dat Omtzigt zijn partij zou kunnen registreren op 28 augustus.

Wim Voermans (hoogleraar Staats- en bestuursrecht) over de gevolgen van vertrekkende Kamerleden (2 augustus 2023) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie