Politiek
WNL

Den Haag wordt het toneel voor jonge politici, hoe gaan zij het leiderschap invullen?

foto: anpfoto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. Den Haag wordt het toneel voor jonge politici, hoe gaan zij het leiderschap invullen?

Met het vertrek van partijleiders Rutte, Kaag en Hoekstra ligt het politieke speelveld open. Een nieuwe generatie staat op. Worden oude patronen daarmee doorbroken? Aan tafel bij WNL Haagse Lobby de voorzitters van de drie grootste jongeren partijen: JOVD, CDJA en de Jonge Democraten.

Video niet beschikbaar

Michiel Suijker, voorzitter van de JOVD, is optimistisch over de nieuwe koers van Den Haag. Maar hij vreest ook voor een recente uitspraak van VVD'er Ruben Brekelmans over samenwerking met de PVV. "De VVD zou niet moeten samenwerken met een partij zoals de VVD - ook niet in een coalitie. De PVV staat te ver af van de grondbeginselen van waarom de VVD ooit is opgericht." Kevin Klinkspoor van CDJA ziet vooral een spannende tijd tegemoet. "Het is een onstuimige periode geweest voor het CDA. In november moeten we echt een vernieuwde partij kunnen wegzetten." En tot slot vindt Kalle Duvekot van de Jonge Democraten het vooral belangrijk dat er 'een nieuwe koers wordt gevaren'. "De term 'nieuw leiderschap' is onder Kaag niet helemaal gelukt."

Pieter Omtzigt

Alle drie de voorzitters kijken ook met argusogen naar wat Pieter Omtzigt gaat doen. Het is nog steeds niet bekend wat de CDA'er gaat doen: zich ergens aansluiten of toch een eigen partij beginnen?

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Alle drie hebben bewondering voor de manier waarop Omtzigt politiek bedrijft. "Door goed te discussiëren op de inhoud wekt hij heel veel vertrouwen en straalt hij uit dat er echt oplossingen komen voor grote problemen in Nederland", aldus Suijker.

Ervaring

Oud-Kamervoorzitter van de Tweede Kamer, Frans Weisglas, is vooral bang dat door het vertrek van Kamerleden ook veel kennis en ervaring verloren gaat. "Ervaring komt te voet en gaat te paard. Dat is in dit geval ook zo." Weisglas zou daarom graag zien dat iemand met de ervaring van Kees van der Staaij plaatsneemt in de Kamer als voorzitter. "Dan compenseer je het enigszins."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Den Haag wordt het toneel voor jonge politici, hoe gaan zij het leiderschap invullen? (31 juli 2023) - WNL Haagse Lobby

Luister WNL Haagse Lobby in je favoriete podcast-app

Wil je WNL Haagse Lobby in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie