Buitenland
WNL

Derk Sauer: 'Poetin heeft zijn machtsbasis herwonnen door keiharde repressie'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Derk Sauer: 'Poetin heeft zijn machtsbasis herwonnen door keiharde repressie'

"Het is na zeventien maanden oorlog glashelder dat het Poetin niks kan schelen hoeveel het kost op het gebied van mensenlevens en geld", zegt Derk Sauer, oprichter van The Moscow Times, in Sven Op 1. Volgens de Ruslandkenner is Poetin erin geslaagd door harde repressie de oppositie de kop in te drukken en zijn machtsbasis te verstevigen.

"Hij heeft maar één doel en dat is het vernietigen van Oekraïne als zelfstandige staat. Hoe hij dat doet en wanneer, interesseert hem niks." Toch kwamen aan het begin van de oorlog veel Russen in opstand tegen het regime. "Vanuit de zakelijke gemeenschap, de elite tot aan de gewone burger. Duizenden gingen de straat op", vertelt Sauer. "Maar door keiharde maatregelen is het Poetin gelukt om die opstanden de kop in te drukken en hij heeft daarmee zijn machtsbasis weer teruggewonnen."

Als gevolg van die zware maatregelen zijn critici opgepakt of naar het buitenland gevlucht. "De meest kritische mensen zijn Rusland ontvlucht." Ook de krant van Sauer is in ballingschap.

Drone-aanvallen

Toch kan Poetin zich er niet van onttrekken dat er wel degelijk iets aan de hand is. Dinsdagochtend werd het zakendistrict in Moskou nog aangevallen door drones. Uit welke hoek deze drones komen, blijft gissen. Maar ontastbaar is Poetin dus niet voor de oorlog. "De Russen halen hun schouders er voor op. Ze denken: zo lang het mijn huis maar niet is. Maar hun luchtafweer is absoluut niet op orde."

Derk Sauer (oprichter Moscow Times) over droneaanvallen op Rusland en de oorlog in Oekraïne (1 augustus 2023) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie