Politiek
NOS

De nieuw gekozen lijsttrekker Jetten van D66 wil het land verenigen

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De nieuw gekozen lijsttrekker Jetten van D66 wil het land verenigen

Rob Jetten is zoals verwacht gekozen tot lijsttrekker van D66. Hij was de enige kandidaat en kreeg massale steun van de leden van de partij. Jetten volgt Sigrid Kaag op, die vorige maand duidelijk maakte dat ze niet meer verder wil in de politiek. Jetten is nu nog demissionair minister voor Klimaat en Energie.

Rob Jetten nieuwe lijsttrekker van D66

Video niet beschikbaar

Toen het Nijmeegse gemeenteraadslid Jetten in 2017 in de Tweede Kamer kwam, werd al snel duidelijk dat D66 hem als een talent beschouwde. Dat bleek al een jaar later toen D66-leider Alexander Pechtold zich terugtrok en de jonge Rob Jetten zonder veel gemor het stokje van hem overnam. Bij de verkiezingen van 2021 wilde Jetten ook al lijsttrekker worden, maar de komst van Sigrid Kaag verhinderde dat. Jetten maakte daar publiekelijk geen punt van en stelde zich vierkant achter Kaag op.

Nu Kaag van het toneel is verdwenen is de weg voor Jetten vrij. Hij is binnen de partij onomstreden, zegt politiek verslaggever Lars Geerts in het NOS Radio 1 Journaal. "Hij is altijd populair geweest, heeft stad en land afgereisd om met de leden in contact te komen, heeft ze zo’n beetje allemaal ontmoet."

Klimaatdrammer

Jetten heeft al aangegeven dat hij het land wil verenigen. Dat zal nog een hele klus worden, want de minister voor Klimaat en Energie werd enkele jaren geleden door toenmalig VVD-coryfee Klaas Dijkhoff nog uitgemaakt voor 'klimaatdrammer'. Jetten besloot die kwalificatie te omarmen en maakte er zelfs een geuzennaam van.

Volgens Lars Geerts zal de koers van D66 niet veel veranderen. In de campagne zal de nadruk worden gelegd op de resultaten die Jetten heeft geboekt als klimaatminister. Daarnaast zal hij in de campagne aandacht vragen voor de mensen die het niet breed hebben in de samenleving. De vraag is hoe hij zich staande weet te houden ten opzichte van de concurrentie, zegt Geerts, niet alleen van links, maar ook van rechts.

Ster advertentie
Ster advertentie