Podcast
EO

Dijkhoff: Neoliberalisme overal de schuld van geven is onzin

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dijkhoff: Neoliberalisme overal de schuld van geven is onzin

Voormalig VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff ergert zich aan de term 'neoliberalisme', die volgens hem te pas en te onpas wordt gebruikt. "Ik heb nog nooit een neoliberaal ontmoet. Er is geen enkele partij in Nederland die neoliberaal is", zegt hij in De Ongelooflijke Podcast.

#152 - De politiek, kerk en ideologische strijd (met Klaas Dijkhoff en Gert-Jan Segers) - De Ongelooflijke Podcast

Het tijdperk-Rutte wordt door veel mensen gekenmerkt door dat neoliberalisme. Bijvoorbeeld ook door Bas Heijne en Beatrice de Graaf in één van de vorige afleveringen van De Ongelooflijke Podcast. Te makkelijk, vindt Dijkhoff: "Ik haak altijd een beetje af bij die discussie. Achteraf kijk je naar een periode en alles wat je daar niet aan bevalt, plak je een sticker op en dan zoek je iemand die het veroorzaakt heeft."

Vrije markt

De vrije markt, die het neoliberalisme kenmerkt, is niet de veroorzaker van onze problemen, denkt de voormalig staatssecretaris. De VVD staat ook helemaal niet voor een ongelimiteerde vrije markt, vindt Dijkhoff. "De vrijheid van de markt is een paradoxale term. Een markt begint met regels, dus een vrije markt is nog steeds een geordend systeem. De markt begint met een marktmeester die bepaalt wat je wel en niet mag verkopen."

Hij geeft wel toe dat er dingen 'uit de hand zijn gelopen' omdat er markttoezicht is weggesneden. "Als je geen toezicht hebt, doe je beroep op: als we mensen vrij laten, gaan ze vanzelf dingen doen in het algemeen belang. Dat is bij de meeste mensen wel zo, maar je geeft ook ruimte aan mensen die mensen misbruik willen maken van het gebrek aan toezicht om zichzelf te verrijken. Die menselijke eigenschap moet je in elk systeem inkapselen."

Mening geven

Dijkhoff was te gast in De Ongelooflijke Podcast samen met voormalig ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers, waarmee hij voor Podimo de podcast 'Dijkhoff & Segers' maakt. Hier praten ze samen over de politiek, maar ze zijn niet bang om hun voormalige partijen in de wielen te rijden. "Ik kan me voorstellen dat ze er soms wel zenuwachtig van worden", zegt Segers, "maar vooralsnog heb ik niet het gevoel dat ik de fractie voor de voeten heb gelopen."

Ook Dijkhoff houdt zich niet in: "Ik heb nooit beloofd geen meningen meer te hebben en alleen maar thuis voor de tv te schreeuwen wat ik ergens van vind." Ze missen beiden de politiek niet: "Ik vind het fijn dat het klaar is", aldus Segers.

Ster advertentie
Ster advertentie