Politiek
BNNVARA

Baudet wilde vragen naar verband etniciteit en uitspraken van rechters

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Baudet wilde vragen naar verband etniciteit en uitspraken van rechters

Thierry Baudet wilde voorafgaand aan een hoorzitting in de Tweede Kamer weten of onder andere etniciteit, de hormoonspiegel en het geslacht van invloed zijn op de uitspraken van rechters. Dat blijkt uit een vragenlijst in handen van De Nieuws BV en bevestiging van verschillende Haagse bronnen.

Dikastocratie

Krijgen rechters te veel macht in onze democratie? Dat is de vraag die afgelopen maandag op tafel lag bij een speciaal ingelaste vergadering over de dikastocratie, ofwel de staat waar rechters aan de macht zijn. Thierry Baudet had aangedrongen op een debat over dit onderwerp.

Hormoonspiegel

Dat debat kwam er niet, maar op initiatief van VVD'er Tobias van Gent (VVD) wel een hoorzitting, waar verschillende experts over dit onderwerp werden ondervraagd.

In aanloop naar deze bijeenkomst wilde Baudet graag van de experts weten op een schaal van 1 tot 10 of persoonlijke kenmerken van rechters, zoals politieke gezindheid, geslacht, IQ, etniciteit en de hormoonspiegel invloed hebben op hun uitspraak.

Dat ging andere parlementariërs in de voorbereidende werkgroep te ver. De lijst is daarom uiteindelijk ook niet voorgelegd aan de uitgenodigde experts. Paul Cliteur, fractievoorzitter van Forum voor Democratie in de Eerste Kamer, vindt dat het debat over de dikastocratie niet daarover zou moeten gaan. "Het is verstandiger om je bezig te houden met die Urgenda-zaak."

Update: Inmiddels heeft Thierry Baudet ook gereageerd op Twitter. Zie zijn reactie hier en hier:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Toelichting

Volgens Baudet was de vragenlijst bedoeld voor leden van de werkgroep van de Tweede Kamer in plaats van de genodigden. Dat klopt niet volgens de verklaringen van vier onafhankelijke, betrokken bronnen die De Nieuws BV sprak. Ook blijkt uit interne correspondentie, waar De Nieuws BV inzage in heeft, dat de vragen expliciet voor de genodigden zijn bedoeld.

Baudet beweert verder dat hij de vragenlijst bedacht vanwege uitspraken van leden van de Hoge Raad. 'Een paar maanden eerder' zouden die hebben verklaard in de Tweede Kamer 'dat zij actief mensen aan het werven waren met een migratie-achtergrond, dus met een andere etniciteit of met een ander geslacht.' Baudet zou hen daarover hebben bevraagd.

Uit aanwezigheidslijsten blijkt echter dat Baudet voor het laatst aanwezig is geweest bij een gesprek met leden van de Hoge Raad op 13 november 2018. De Hoge Raad laat in een reactie weten bij de werving niet 'specifiek naar etniciteit te kijken'. Wel streven zij naar meer vrouwelijke raadsheren en naar diversiteit met betrekking tot beroepsachtergrond.

De Nieuws BV sprak met meerdere betrokkenen over de totstandkoming van de hoorzitting. Bekijk hieronder de vragenlijst:Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie