Politiek
WNL

Dijkhoff aan VVD: haal geld om benzineaccijns te bevriezen niet uit Groeifonds

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dijkhoff aan VVD: haal geld om benzineaccijns te bevriezen niet uit Groeifonds

De VVD wil een einde maken aan de stijging van brandstofkosten en de accijnzen daarvoor bevriezen. Ter compensatie moet dat betaald worden uit het Groeifonds. Voormalig VVD-Kamerlid Klaas Dijkhoff kan zich niet in dat besluit vinden, laat hij weten in het WNL-radioprogramma Sven op 1.

Video niet beschikbaar

"Als het uit een ander potje kan, heeft dat mijn voorkeur", vertelt Dijkhoff. "Het Groeifonds heb je nodig om ervoor te zorgen dat je over tien tot vijftien jaar nog genoeg verdient om welvarend te zijn, zorg te kunnen betalen en een sterke economie te hebben."

Dat wringt nu met het korte termijnbelang, vindt het voormalig Kamerlid. "Het wordt anders wel heel duur om deze winter auto te rijden."

Minimumloon

Dijkhoff zegt dat het kabinet "financiële besluiten heeft genomen die gericht waren op het voorkomen of verzachten van pijn". Daar kan het kabinet niet mee door blijven gaan. "Dan schuif je het voor je uit."

De keuze om het minimumloon te verhogen snapt hij wel. "Je moet een keer die spiraal doorbreken. Je ziet aankomen dat het niet heel lang kan zijn dat een volgend kabinet niet feestbegrotingen kan presenteren en dat er keuzes gemaakt moeten worden."

Klaas Dijkhoff (VVD-prominent) niet eens met bevriezing benzineaccijns met geld uit Groeifonds (20 september 2023) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie