Onderzoek
WNL

Kinderen rondom basisscholen geronseld door criminelen

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kinderen rondom basisscholen geronseld door criminelen

Jeugdcriminaliteit in Nederland krijgt een nieuwe dimensie nu zelfs kinderen op basisscholen al het verkeerde pad bewandelen. Voor iedere betrokken ouder een onvoorstelbaar en verwoestend scenario. Diana Sardjoe, waarvan haar zoon op veertienjarige leeftijd betrokken raakte in de criminaliteit, is oprichter van de stichting De Moeder is de Sleutel. Ze pleit voor een stem voor moeders waarvan hun kind betrokken is geraakt in de criminaliteit. "We geven ze een veilig platform om hun verhaal te delen", vertelt ze in Het Misdaadbureau.

#36 - Het Misdaadbureau: ‘Een 10-jarig kind vertelt mij trots hoe hij op de uitkijk staat voor criminelen’ (S02)

Met haar stichting hoopt ze moeders die een soortgelijke situatie meemaken een gehoord en gezien gevoel te geven. Sardjoe vertelt dat het platform niet toegankelijk is voor iedereen. "Ze kunnen meestal nergens terecht met hun verhaal. Als je bijvoorbeeld 's ochtends een inval hebt gehad in je huis en je kind is meegenomen, kan je niet op het schoolplein vertellen dat er vanochtend een arrestatieteam in je huis was."

Veertienjarige zoon in criminaliteit

Sardjoe is zelf ervaringsdeskundige. Ze kwam erachter dat haar zoon in de criminaliteit zat toen om zeven uur 's ochtends de hele tuin vol stond met politie. "Mijn jongste zoon, waar ik nu samen de stichting mee run, heeft in de Top600 van Amsterdam gezeten." Haar zoon stond op veertienjarige leeftijd op die lijst.

De Top600 is een lijst van personen die in Amsterdam delicten hebben gepleegd die een hoge impact hebben gehad, zoals overvallen, zware mishandeling en moord en doodslag. Jongeren onder de 21 jaar komen in de Top600 te staan als ze de afgelopen 5 jaar minimaal 2 keer zijn veroordeeld.

Toen Sardjoe de harde waarheid ontdekte, sloeg dat in als een bom. "Je krijgt een wake-up call op een hele nare manier. Ik merkte snel dat heel veel vooroordelen al klaarstonden, dat mensen al een beeld van mij hadden gecreëerd zonder mij te leren kennen. Dat was heel kwetsend en eenzaam."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Basisschooldirecteur luidt noodklok

Een basisschooldirecteur, wier naam bekend is bij de redactie, vertelt dat kinderen "geen idee hebben waar ze eigenlijk mee bezig zijn". Ze ziet leerlingen van tien à elf jaar die zich al bezighouden met criminele activiteiten. "We merken dat de voorbeelden die er zijn elkaar steeds sneller opvolgen, dus wij zien een ontwikkeling waar we ons zorgen over maken. Het gebeurt nu eens in de drie weken dat ik zulke verhalen hoor."

Volgens de basisschooldirecteur geven kinderen aan zich op school veilig te voelen, maar dat ze zodra ze in de wijk rondlopen er 'clubjes zijn die het regelen'. "Dat zijn de kinderen die in aanraking komen met bijvoorbeeld de drugsproblematiek. En zo komen de wijkproblemen de school in. Daar kunnen wij onze ogen niet meer voor sluiten, want wij willen kinderen wel de kansen bieden die ze nodig hebben. Als het op zo'n jonge leeftijd al niet goed gaat, wat moet het dan worden?"

Het Misdaadbureau

Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt.

Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.

Ster advertentie
Ster advertentie