Politiek
NOS

'Kamerleden en regering moeten niet op elkaars stoel gaan zitten'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Kamerleden en regering moeten niet op elkaars stoel gaan zitten'

Na de notitie 'Omtzigt, functie elders' vertrokken verkenners Kajsa Ollongren en Annemarie Jorritsma. Aankomende week start in de Tweede Kamer het debat, maar volgens Tom van der Meer zitten de problemen dieper, vertelt hij in Met het Oog op Morgen.

"Voor mij zegt dit wel iets over hoe we in Nederland kijken naar die formatie," zegt de hoogleraar politicologie aan de Universiteit van Amsterdam. "Waar heel veel nadruk ligt op het vinden van een vaste meerderheid met een gesloten regeerakkoord."

Van der Meer benadrukt dat regeerakkoorden niet altijd zo muurvast zaten. "Oorspronkelijk was het regeerakkoord namelijk bedoeld vanuit de Tweede Kamer om die ministers, die tot dan toe nogal zelfstandige figuren waren, te binden aan de wil van de Kamer."

Scheiding

"Het belangrijkste is denk ik vooral dat zowel de regering als het parlement gewoon veel meer rolbewust zijn." Daarmee bedoelt hij dat het parlement vaker de regering controleert. "En dan betekent het inderdaad een regeerakkoord op hoofdlijnen."

Nog een belangrijk punt: "Een regering die zich niet bemoeit met de individuele Kamerleden is volgens mij een noodzakelijke voorwaarde." En, een minderheidskabinet moet tot de mogelijkheden behoren.

"Minderheidskabinetten hoeven niet minder stabiel te zijn dan meerderheidsregeringen." En ook al is dat wel het geval, valt er ook wat te zeggen voor een minderheid. "Het gaat ook om het democratische debat."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie