Naar homepage
Politiek

Paul Scheffer: 'Bestuurscultuur veranderen begint bij de eigen partijen'
KRO-NCRV

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Paul Scheffer: 'Bestuurscultuur veranderen begint bij de eigen partijen'

"De bestuurscultuur in Den Haag gaat echt niet veranderen als de partijcultuur niet verandert", dat zegt publicist en hoogleraar Paul Scheffer in Spraakmakers. De macht en tegenmacht waar nu zo veel over gesproken wordt is volgens Scheffer binnen de gelederen van de partijen ook niet op orde. "Partijen zouden bij zichzelf te raden moeten gaan."

Kritische Kamerleden worden niet alleen door de ministerraad afgeremd, zoals bleek in het geval van Pieter Omtzigt. Volgens Scheffer hebben partijen een groot probleem met critici binnen de eigen gelederen. "Er is geen waardering voor kritische Kamerleden en er is onvermogen bij de partijen om te hervormen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De lijst van kritische Kamerleden dat door de eigen partijen werd afgeserveerd, is volgens hem "eindeloos". De hoogleraar Europese Studies noemt Zihni Özdil die bij GroenLinks vertrok, Paul Kalma van de PvdA en Sharon Gesthuizen van de SP.

"Ik had zo graag een fractievoorzitter in de Kamer gezien die had gezegd: vóór ik de vinger wijs naar Rutte, laten we eerst onze eigen geschiedenis eens bekijken", zegt Scheffer. "Het ontbreekt verschrikkelijk aan introspectie terwijl dáár verandering kan beginnen."

Droevig begin

Oud-Tweede Kamervoorzitter Frans Weisglas beaamt dat de partijen intern tot een andere cultuur moeten komen. "Er moet meer tegenspraak en tegenmacht geduld worden. Men moet niet allemaal achter de grote leider aanlopen."

Volgens Weisglas heeft iedereen nu "grote woorden" over een nieuwe bestuurscultuur, maar geeft de verkiezing van de nieuwe Kamervoorzitter aan dat er voorlopig nog geen sprake van is. Weisglas heeft "alle respect" voor de nieuwe voorzitter Vera Bergkamp (D66), maar noemt de manier waarop zij gekozen is – "door een één-tweetje tussen D66 en de VVD" – een "droevig begin" van die nieuwe bestuurscultuur.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie