Politiek
WNL

Oud-formateur Kamp: 'Omtzigt, kom terug aan de formatietafel'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oud-formateur Kamp: 'Omtzigt, kom terug aan de formatietafel'

Volgens oud-formateur Henk Kamp zijn de kansen op een meerderheidskabinet met de BBB, NSC, PVV en VVD nog helemaal niet bekeken. "Omtzigt heeft duidelijk zijn wensen aangegeven, daar moet naar geluisterd worden. Dan moet Omtzigt ook terug aan de formatietafel komen", aldus Kamp in WNL Haagse Lobby.

Op diverse onderwerpen liggen de meningsverschillen van PVV, VVD, NSC en BBB "aanzienlijk" uiteen, constateert informateur Ronald Plasterk in zijn eindverslag over de nu afgesloten formatieronde. De vier fracties blijken tot nu toe weinig toeschietelijk te zijn naar elkaar. "Het is hoe dan ook niet mogelijk om per onderwerp tot een compromis te komen, omdat de bereidheid van partijen om concessies te doen pas ontstaat als anderen van hun kant ook concessies doen", schrijft Plasterk in zijn eindverslag die hij maandag presenteerde. Bijkomende 'hobbel' is dat Omtzigt van tafel is weggelopen.

Niels Klaassen, politiek verslaggever van het AD, kijkt er niet van op dat de formatie met de vier partij is geklapt. "Omtzigt had begin januari al aangegeven de afstand tot de PVV groot, zo niet te groot, te vinden. Je kon dit al lang zien aankomen. Hij had zijn wensenlijstje duidelijk gepresenteerd." Daar is Henk Kamp het mee eens. "Er is niet goed geluisterd naar Omtzigt."

Toch wil die laatstgenoemde niets weten van een nieuwe formatieronde met de nadere drie partijen. Dat kopte het AD maandagavond. Omtzigt is wel nog steeds bereid "constructief mee te denken" en een kabinet met deze drie partijen "eventueel te gedogen", maar zal alleen op verzoek meepraten over bepaalde onderwerpen.

Extraparlementair kabinet

Omtzigt gaf al aan het begin van de formatie aan de voorkeur te hebben voor een minderheidskabinet of een extraparlementair kabinet. Madeleine van Toorenburg, CDA-prominent en oud-gedeputeerde van de extraparlementaire coalitie van Limburg, ziet daar niet direct heil in. "Ik maak me hier wel zorgen over. een extraparlementair kabinet vraag heel veel. Je moet over je eigen schaduw heen kunnen stappen en een heel volwassen Kamer hebben."

Ze vervolgt: "Een meerderheidskabinet zou een veel stabielere basis zijn. We hebben daadkrachtige beleidsmakers en leiders nodig in de context van alle oorlogen die nu spelen."

'Omtzigt, kom terug aan de formatietafel' (12 februari 2024) - WNL Haagse Lobby

Luister WNL Haagse Lobby in je favoriete podcast-app

Wil je WNL Haagse Lobby in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie