Politiek

Rutte vs. Baudet: 'Een klassiek duel'
KRO-NCRV

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rutte vs. Baudet: 'Een klassiek duel'

WNL wil het 'debat op rechts' tussen Mark Rutte en Thierry Baudet maar al te graag organiseren. Deze week daagde VVD-leider Rutte, Baudet van Forum voor Democratie uit voor een één op één debat 'op rechts'. "Het is hét snoepje van deze verkiezingsweek", zegt WNL-baas Bert Huisjes in Spraakmakers.

Klassiek duel

"Het heeft alle kenmerken van een klassiek duel", aldus Huisjes. Je daagt iemand uit en bepaalt het wapen, de plaats en de tijd. Rutte en Baudet zijn er nog niet uit of het debat op Facebook of televisie plaats moet vinden. Baudet verkiest het relatief nieuwe platform Facebook, terwijl Rutte vasthoudt aan de televisie.

Daarnaast wil Rutte één op één in gesprek met de FvD-voorman en verkiest Baudet een neutrale 'neutrale leiding'.

Verschuiving in het politieke landschap

Een debat tussen de premier en de leider van de virtueel grootste partij kan voor beide gunstig uitpakken. Huisjes trekt daarvoor de vergelijking met een verkiezingsstrijd een aantal jaar geleden, waarbij de VVD de pijlen wist te richten op de PvdA. Dat leverde beide partijen toen een enorme verkiezingswinst op. "Als dat zou gebeuren dan zou dat een volledige verschuiving van het politieke landschap betekenen", aldus Huisjes.

Zwaktebod

Of het debat er ook echt gaat komen moet blijken. Volgens journalist Margriet Brandsma is het vooral voor Baudet noodzakelijk dat het debat doorgaat. "Je bent uitgedaagd voor een debat, maar je doet het niet. Hier kun je niet voor weglopen", denkt ze. Het zou volgens haar een enorm zwaktebod zijn als het debat niet doorgaat.

Baudet moet dan ook nog eens water bij de wijn doen denkt WNL-baas Huisjes en akkoord gaan met Ruttes voorstel om het op televisie te doen.Ster advertentie
Ster advertentie