Politiek
KRO-NCRV

Baudet wil door met gaswinning Groningen en inwoners Lamborghini schenken, kan dat?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Baudet wil door met gaswinning Groningen en inwoners Lamborghini schenken, kan dat?

Thierry Baudet beweert dat er voor 600 miljard aan gas te winnen valt in Groningen. En als we dat doen, kan 'iedereen in Groningen' een Lamborghini krijgen. De factcheckers van Pointer zochten bij Spraakmakers uit in hoeverre dit klopt.

'Dubai van Europa'

Zien we binnenkort heel Groningen rondrijden in Lamborghini? De scheurmonsters zouden massaal hun intrede doen in de provincie, als het aan Baudet ligt. "Er zit daar voor minimaal 600 miljard aan gas in de grond. Dan kun je van Nederland het Dubai van Europa maken, heel Groningen een Lamborghini cadeau doen en dan hebben we nog heel veel geld over", aldus de FVD-lijsttrekker. Dat klinkt misschien leuk, maar is dit wel mogelijk?

Miljarden

"Misschien met de absolute topprijzen van vorig jaar", zegt Sietze van Loosdregt, journalist bij Pointer, over het bedrag dat Baudet noemt. "Je moet eerst weten hoeveel gas er in de grond zit. Er is al meer dan 80% van dat gasveld gewonnen. Dan blijft er ongeveer 450 miljard kuub over. Voor een normale gasprijs van ongeveer 20 cent is dat 90 miljard euro waard. Het kan iets omhoog gaan, dan wordt het ooit 150 miljard."

Kosten

Maar dan ben je er nog niet. Daar gaan namelijk allerlei kosten nog van af. "De huizen in de omgeving moeten extra verstevigd worden, vergeet de aandeelhouders van de Nederlandse Aardolie Maatschappij niet, die krijgen ook nog 27%. Dus je komt, met een veilig schatting, hooguit op 100 miljard", aldus Van Loosdregt. Dat is flink wat minder dan Baudet suggereerde.

Instapmodel

En dan over naar de kwestie van de Lamborghini, lukt dat met die 100 miljard? "Het instapmodel, de kale versie, is 280 duizend euro." Baudet heeft ook niet duidelijk gemaakt of hij heeft over alle inwoners van Groningen of alle huishoudens, wat wel belangrijk is voor de rekensom. "Als je alle inwoners doet, kom je uit 169 miljard euro. Alle huishoudens zou Baudet net redden, dan houdt hij 15 miljard over", vertelt Van Loosdregt.

Exclusiviteit

Of Lamborghini mee wil gaan in dit plan is nog maar de vraag. "Een groot deel van de waarde van zo'n auto zit in de exclusiviteit", vertelt Bart Kuipers, hoofdredacteur van Automotive Magazine. "De fabriek bouwt er zo'n tienduizend per jaar. Heel veel meer willen ze ook niet."

In aanloop naar de verkiezingen houden fact-checkers van het AD, Universiteit Leiden en KRO-NCRV's Pointer de uitspraken van politici en partijen tegen het licht om te kijken of ze kloppen.

Ster advertentie
Ster advertentie