Tweede Kamerverkiezingen 2023
KRO-NCRV

Hebben veel vrouwen spijt na een abortus? 'Partijen als SGP blijven dat beweren'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hebben veel vrouwen spijt na een abortus? 'Partijen als SGP blijven dat beweren'

De SGP schrijft in hun verkiezingsprogramma dat ‘niet weinig vrouwen spijt hebben na een abortus’. Maar is dat wel zo? De factcheckers van KRO-NCRV's Pointer zochten het uit en gaven het antwoord bij Spraakmakers.

1% van de vrouwen

Onderzoeksjournalist Sytze van Loosdregt valt maar gelijk met de deur in huis: het is totaal niet waar. De factcheckers van Pointer, het AD en de Universiteit Leiden keken hiervoor naar een onderzoek bij vrouwen die vijf jaar na de abortus ernaar werden gevraagd: "Daaruit bleek dat slechts 1% van de vrouwen een emotie ervoeren als spijt. Dus om te spreken van spijt, daar is helemaal geen sprake van", aldus Van Loosdregt. "En natuurlijk gaan er emoties gepaard bij abortus, maar spijt is daar meestal niet een van", voegt hij toe.

Hoger risico op zelfdoding?

Maar de SGP gaat nog een stuk verder. De partij stelt dat vrouwen door een abortus depressieve klachten kunnen krijgen en zelfs de kans op zelfdoding na een abortus toeneemt. "Ook daar is echt geen sprake van", reageert Van Loosdregt. Maar hoe komt de SGP hier dan bij? "Dit berust op een berucht literatuuronderzoek uit 2011. Daaruit zou blijken dat 81% van de vrouwen depressieve klachten zou ondervinden na een abortus."

Het probleem met dat onderzoek is volgens de factcheckers echter dat er helemaal niet wordt gekeken naar of de psychische klachten ook voor de abortus aanwezig waren. "Dat is eigenlijk wat in al deze onderzoeken steeds misgaat." Een echt verband tussen de psychische klachten en de abortus worden dus niet aangetoond. "Toch blijven partijen als de SGP dit keer op keer beweren."

In aanloop naar de verkiezingen houden fact-checkers van het AD, Universiteit Leiden en KRO-NCRV's Pointer de uitspraken van politici en partijen tegen het licht om te kijken of ze kloppen.

Ster advertentie
Ster advertentie