Politiek

Urgenda-directeur Minnesma: 'Glasgow-verklaring is gewoon niet genoeg'

AVROTROS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Urgenda-directeur Minnesma: 'Glasgow-verklaring is gewoon niet genoeg'

De laatste officiële dag van de klimaattop in Glasgow is in volle gang. Er wordt gewerkt aan een eindverklaring, die wellicht ook nog in het weekend pas officieel wordt ondertekend. "Maar het is gewoon niet genoeg", zegt directeur Marjan Minnesma van klimaatorganisatie Urgenda in Humberto.

Marjan Minnesma (Urgenda) over laatste dag klimaattop Glasgow

"We hebben in 2015 in Parijs afgesproken dat we die temperatuur eigenlijk niet verder dan 1,5 graag willen laten oplopen", legt Minnesma uit. "Alle landen moesten daarvoor plannen inleveren, en als je die optelt, kom je tot 2,7 graden. En dan moeten ze het ook nog gaan doen. Het zijn vaak mooie woorden, maar weinig concreets over hoeveel geld bijvoorbeeld ergens aan wordt uitgegeven."

Vaker bij elkaar komen

De bijeenkomst in Glasgow volgt vijf jaar na die van Parijs. In de Schotse stad wordt nu geprobeerd een jaarlijkse top af te spreken. "Om de 5 jaar bij elkaar komen om elkaar in ogen te kijken… dat is te lang."

En die teksten zijn dus vaak een wassen neus, meent Minnesma. Zo heeft Nederland een verklaring ondertekend waarin staat dat CO2-uitstoot van de luchtvaart 'in lijn moet worden gebracht met internationale klimaatdoelen'. Onder meer door bijplanten van bomen ter compensatie. "Dat soort afkoopprogramma's moeten we niet doen, want die boom doet er 30 jaar over om de CO2 uit de lucht te halen."

De draai van Rutte

Dit soort kritiek kan wel degelijk tot aangepaste verdragen leiden of meer landen die een deelakkoord ondertekenen. Het demissionaire kabinet-Rutte deed eerst niet mee aan de afspraak om te stoppen met overheidssteun voor fossiele brandstofprojecten, maar na een dag tóch wel.

"Eerst wilde Rutte niet meedoen omdat kabinet demissionair is. Terwijl het kabinet dat nu onderhandelt, precies dezelfde partijen zijn. En ze hebben met Prinsjesdag 7 miljard uitgetrokken voor klimaat omdat dat zo belangrijk is. En dit was dan niet belangrijk genoeg? Je ziet gewoon dat ze niet intrinsiek gemotiveerd zijn."

Wereldmachten

Is de toenadering tussen China en VS dan wel intrinsiek gemotiveerd? "Ze hebben verklaard dat ze samen klimaatverandering moeten voorkomen, dus dat is van de twee grootste uitstoters ter wereld wel een belangrijk signaal. Zo gaan balletjes wel rollen op het gebied van investeringen. Het is misschien maar een vaag zinnetje, maar het heeft wel effect waar ik blij mee ben", aldus Minnesma.

Toch hoopt de Urgenda-directeur op een verrassing aan het einde van de top in Glasgow. "Ik hoop nog op een of andere klapper. Sommige landen willen nog goede sier maken, en gaan dan op het laatst iets doen…"

Humberto

Elke vrijdag luister je tussen 14.00 en 16.00 uur naar Humberto Tan op NPO Radio 1. Met zijn programma Humberto luidt hij het weekend in en gaat hij op zoek naar de diepere lagen bij het nieuws. Natuurlijk is er ook aandacht voor muziek, sport en cultuur.

Ster advertentie
Ster advertentie