Politiek
BNNVARA

Hebben we een Minister voor Digitale Zaken nodig?

foto: Perskit 'Herprogrammeer de Overheid'
  1. Nieuwschevron right
  2. Hebben we een Minister voor Digitale Zaken nodig?

Het is de hoogste tijd voor een Minister voor Digitale Zaken, althans dat vindt Onno Eric Blom, tech-ondernemer en initiatiefnemer van 'Herprogrammeer de Overheid'. Waarom is dat nodig? En wat moeten we ons bij zo'n minister voorstellen? Hij vertelt erover in De Nieuws BV.

Hebben we een Minister voor Digitale Zaken nodig?

Video niet beschikbaar

Verouderde ICT-systemen

Op dit moment gaat er op ICT vlak best wel wat mis de bij overheid, vertelt Blom. "Dan hebben we het zowel over onderhoud van oude systemen die soms decennia achterlopen, als over het lanceren van nieuwe ICT-systemen. Er moet iets gebeuren, een minister is daarin de beste stap." Op dit moment heeft elk ministerie een zogeheten CIO (Chief Information Officer), dit is degene die over de technische plannen van dat departement gaat.

"Maar zeker op een moment dat moet worden bezuinigd, of dat het even moeilijk gaat, dan is ICT- modernisering het eerste wat sneuvelt, en daarvan zien we nu de consequenties."

Toeslagenaffaire

Het belang van ICT-modernisering bij de overheid werd pijnlijk duidelijk door de toeslagenaffaire. Verschillende partijen moesten gegevens met elkaar uitwisselen; drie ministeries, dat van Sociale Zaken, Financiën en Binnenlandse Zaken, en daarnaast ook de Belastingdienst en de Dienst Toeslagen. Dat proces verliep niet goed.

"Als de systemen die die gegevens uit moeten wisselen allemaal in een andere staat zijn, het ene systeem komt uit het jaar 2000, het andere systeem uit het jaar 2020, dan wordt dat nogal lastig." Zo kon het gebeuren dat het soms wel vijf jaar duurde voordat de juiste gegevens op één plek samen werden gebracht, en zo kon worden vastgesteld of iemand recht had op toeslag of juist niet. "Dan lopen die terugvorderingen op een gegeven moment op tot honderdduizend euro, met verwoeste levens tot gevolg."

De overheid is behoorlijk verkokerd, en dat moet worden opgelost. En als het aan Blom ligt, kan dat alleen als je een bewindvoerder hebt die over alle ministeries iets mag zeggen. “Wat ons betreft moet het een ICT-er zijn met bestuurservaring." Zelf is Blom overigens niet geïnteresseerd in de functie.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie