Politiek
BNNVARA

Nieuwe ontwikkelingen in het onderzoek naar oud-Kamervoorzitter Arib

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuwe ontwikkelingen in het onderzoek naar oud-Kamervoorzitter Arib

Er komt maar geen rust rond het onderzoek naar oud-voorzitter van de Tweede Kamer Khadija Arib. Gisteravond meldde het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer dat Arib het onderzoek wil stopzetten via de rechter. Ook reageren de toezichthouders van het onderzoek op toenemende kritiek in de media. Daarbij spreken ze van 'onjuistheden'. In De Nieuws BV reageert Jan-Hein Strop, onderzoeksjournalist van Follow the Money.

Sinds oktober vorig jaar is oud-Kamervoorzitter Arib met regelmaat in het nieuws. Anonieme klachten over een 'schrikbewind' leidden ertoe dat het presidium, het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer, geleid door de huidige voorzitter Bergkamp, een extern onderzoek hadden ingesteld.

Na vragen over een mogelijk gebrek aan onafhankelijkheid bij de uitvoering van het onderzoek, werden in december drie hoogleraren aangesteld. Zij zouden optreden als onafhankelijk toezichthouders, zogeheten 'gedelegeerde opdrachtgevers', zodat de Tweede Kamer zelf op afstand kwam te staan. De hoogleraren zouden het onderzoek aansturen en instaan voor de zorgvuldigheid van het onderzoek.

Kritiek

Juist op dat punten laaide de kritiek afgelopen juli opnieuw op. Onderzoeksplatform Follow the Money publiceerde een artikel waarin deskundigen de degelijkheid van het onderzoek kraakten. Zo zou het recht op hoor- en wederhoor voor Arib niet goed zijn georganiseerd. Zeven Kamerleden vroegen vervolgens onderliggende stukken op om te controleren of het onderzoek wel eerlijk verloopt.

Gisteravond kregen ze antwoord van het bestuur van de Tweede Kamer: De documenten krijgen ze niet, want dat zou 'haaks' staan op de onafhankelijkheid waar de Tweede Kamer eerder zelf op hamerde. Ook reageerden de gedelegeerd opdrachtgevers op een aantal punten van kritiek. Verhalen in de media zouden volgens hen 'feitelijke onjuistheden, ongefundeerde meningen en/of vertekende veronderstellingen bevatten'.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie