Politiek
BNNVARA

Minister LZS stuurt Kamer brief met plan aanpak grensoverschrijdend gedrag danswereld

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Minister LZS stuurt Kamer brief met plan aanpak grensoverschrijdend gedrag danswereld

Twee weken geleden werd er een schokkend rapport uitgebracht over grensoverschrijdend gedrag in de danswereld. Maar hoe nu verder? Minister van Langdurige Zorg en Sport, Conny Helder, zegt volgende week een brief te sturen naar de Tweede Kamer. "Om aan te kondigen wat de acties zijn die we gaan doen om dit aan te pakken", zegt ze in De Nieuws BV.

Minister Helder schetst de danswereld als een brede en versnipperde sector. "Denk aan sport, maar ook aan balletacademies en privélessen. De danssector begeeft zich in verschillende werelden, zowel in cultuur en entertainment als in sport en onderwijs."

Vraag om toezichthouder

Om van die versnippering af te komen, wil Kim Koumans, die aan de bel trok over misbruik in de danswereld, dat er een opvolgingscommissie en een aparte toezichthouder voor de danswereld komt. Dit zei ze in een eerder gesprek in De Nieuws BV. Helder is het er mee eens dat er een goed meldpunt moet komen waar dansers naar toe durven te stappen om erover te praten. De minister denkt in deze zaak ook aan de turnsport, waar ook 'hele erge misstanden zijn geweest'. "Er moest een verandering van de cultuur komen binnen de turnsport, en het helpt als je een goede toezichthouder hebt."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Brief met actiepunten

De aanbevelingen uit het rapport neemt Helder heel serieus. "Volgende week ga ik een brief naar de Tweede Kamer sturen, samen met mijn collega van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, om aan te kondigen wat de acties zijn die we gaan doen om dit aan te pakken." In de brief worden aanbevelingen gedaan over het trainings- en onderwijsklimaat, een meldpunt en het tegengaan van versnippering.

Samenwerking

Om oog te hebben voor de versnipperde sectoren binnen de danswereld werken meerdere ministeries samen om het tij te keren. Maar hier speelt de danssector zelf ook een grote rol in, zegt Helder. Die moeten volgens de minister zelf ook tot inzicht komen dat het anders moet. Veel dansscholen wilden niet meewerken aan het rapport, iets wat Helder betreurt. "Dat is jammer, want je kan pas iets veranderen als je het ook echt weet en inziet."

Wil je zelf je verhaal kwijt of wil je informatie? Ga naar Alliantie dans veilig.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie