Binnenland
BNNVARA

Seksueel misbruik in de danswereld: 'Bonden kijken weg'

foto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Seksueel misbruik in de danswereld: 'Bonden kijken weg'

De aanpak om daders van seksueel wangedrag uit de sport te weren blijkt ontoereikend. Zelfs na een strafrechtelijke veroordeling slagen docenten erin elders aan de slag te gaan, dat blijkt uit het ’dossier dansmisbruik’, waar Marco Knippen, onderzoeksjournalist van het Noordhollands Dagblad, zich in heeft vastgebeten. Samen met Didi Phaff, die in 2004 als veertienjarig meisje werd misbruikt door haar dansleraar, vertelt hij over deze misstanden.

Phaff werd in 2004 tijdens privélessen seksueel misbruikt: "Op dat moment kon ik er met niemand over praten." De dader manipuleerde haar op zo'n manier dat ze haar mond hield, ondanks dat haar onderbuikgevoel aangaf dat dit niet ok was. Uiteindelijk, nadat haar ouders het schriftje vonden waar ze alles in het opgeschreven, durfde Phaff de stap te zetten om aangifte doen.

Levenslang

Haar dansleraar werd veroordeeld tot een werkstraf van 240 uur en twee jaar voorwaardelijke celstraf opgelegd. Voor Phaff en haar ouders voelde dit niet als afsluiting. "Het was voor mij niet genoeg. Ik heb levenslang en hij komt er vanaf met taakstraf." De vader van Phaff ondernam actie en schreef brieven aan de dansbonden over wat de leraar had aangericht. Maar met de brieven van de vader is niks gebeurd vertelt Phaff.

Wegkijken

Het verhaal van Phaff is niet uniek zegt Knippen, die ook onderzoek deed naar de misstanden in de turnwereld. "Er zijn jarenlang signalen geweest die niet opgepikt zijn. Vooral bij bonden is de natuurlijke, bestuurlijke reflex om weg te kijken of de plegers in bescherming nemen, in plaats van er te zijn voor de slachtoffers." Knippen geeft aan dat slachtoffers zich op dit moment niet gehoord en begrepen voelen: "Ze worden al snel als leugenaar weggezet. De 'victim blaming' is zo aanwezig dat het heel logisch is dat slachtoffers niet naar buiten komen met hun verhaal."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Rechtssysteem

De dansleraar van Phaff kon na zijn veroordeling weer aan het werk. Knippen legt uit dat er twee systemen zijn, het tuchtrecht- en het strafrechtsysteem.

Knippen zegt dat bonden zich kunnen aansluiten bij NOC*NSF en daar melding kunnen doen van grensoverschrijdend gedrag. Deze melding kan leiden tot een tuchtuitspraak. "Het hiaat in dit systeem is dat wanneer de opgelegde sancties afgelopen zijn, de persoon uit het systeem verdwijnt. Deze persoon is dan niet meer terug te vinden."

Het strafrechtsysteem bewaart wel dossiers, legt Knippen uit, alleen is het niet verplicht voor bonden of clubs om leraren te toetsen aan het strafrechtsysteem. "De twee systemen zijn ook niet aan elkaar gekoppeld."

Weinig proactief beleid

Knippen verwacht op dit moment niet dat er veel gaat veranderen. "Het beleid in Nederland is heel reactief. Ik zie weinig proactief beleid." Het probleem ligt ook bij de bonden. "Deze ontkennen vaak meldingen, terwijl die er wel zijn." Knippen zegt dat het nu aan de journalistiek is om de weeffouten in het systeem bloot te leggen. "Hopelijk kom er vanuit daar politieke of publieke druk waardoor er iets verandert."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie