Binnenland
BNNVARA

Minister LZS zegt ondersteuning toe aan danswereld na misbruikschandalen

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Minister LZS zegt ondersteuning toe aan danswereld na misbruikschandalen

Het is bijna een jaar geleden dat voormalig professioneel danser Kim Koumans, samen met sportjournalist Marco Knippen, in de studio van De Nieuws BV zat om te vertellen over misbruik in de danswereld. Als klokkenluider vertegenwoordigt ze inmiddels een hele groep dansers die misbruik hebben meegemaakt. Gisteren sprak Koumans voor het eerst met minister voor Langdurige Zorg en Sport, Conny Helder. De minister heeft haar ondersteuning beloofd, vertelt ze in De Nieuws BV.

Koumans kijkt positief op het gesprek dat ze gisteren heeft gevoerd met de minister Langdurige Zorg en Sport. Dat is in het verleden wel eens anders geweest: "Minister Helder heeft veel kennis en ervaring vanuit de zorg, dat miste ik vaak in de politiek", aldus Koumans.

'Actueel, maar onbekend'

Volgens de voormalig danser is het gebrek aan aan kennis en ervaring in de politiek niet heel vreemd. "Seksueel misbruik en grensoverschrijdend gedrag is op dit moment heel actueel, maar ook nog nieuw en voor velen is daarbij de danssector ook erg onbekend." Koumans legt uit dat de danssector ook politiek gezien ingewikkeld is, omdat deze onder twee verschillende ministeries valt, namelijk onder Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. "Dat maakt het ingewikkeld."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Gesprek met minister

Tijdens haar gesprek met de minister gaf Koumans aan klaar te zijn dat er zo weinig aandacht vanuit de politiek en overheid is voor de dansers die te maken hebben gehad met misbruik. "Ik ben vooral bezig om mensen tot verantwoording te roepen." Koumans merkt dat veel (dans)instanties vooral reactief zijn en geen prioriteit geven aan slachtoffers.

In het gesprek heeft Koumans ook aangegeven niet doorverwezen te willen worden naar instanties. Ze geeft aan de regie zelf in handen te willen houden. "We hebben gebouwd aan het Dansdossier. Zoiets bestond nog niet, iets wat door en voor slachtoffers is gemaakt en we willen niet afhankelijk zijn van anderen."

Wat Koumans dan wel zoekt is ondersteuning. "Laat het land zien vanuit de overheid dat wij als dansers gesteund worden." Koumans geeft aan dat minister Helder haar deze ondersteuning heeft toegezegd. Hoe deze ondersteuning eruit gaat zijn, moet nog concreet gemaakt worden.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie