Politiek

Vertrouwen in de Nederlandse politiek is gestegen

NOS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vertrouwen in de Nederlandse politiek is gestegen

Onder invloed van de coronacrisis is het vertrouwen in de politiek sterk gestegen. Voor het eerst sinds het aantreden van het derde kabinet-Rutte heeft een meerderheid vertrouwen in het kabinet, de premier en de politiek in het algemeen, blijkt uit onderzoek van Ipsos in opdracht van de NOS. Een ruime meerderheid vindt dat premier Rutte, minister De Jonge en het RIVM de coronacrisis goed aanpakken.

"Het kabinet heeft het goed gedaan. We zien dat het vertrouwen is gestegen ten opzichte van vorig jaar. Daarnaast scoort het kabinet dit jaar een 6.2, over langere tijd gezien best een goed cijfer", vertelt Sjoerd Van Heck, onderzoeker bij Ipsos, in het NOS Radio 1 journaal.

Kort na het aantreden van het kabinet had iets meer dan een derde vertrouwen in premier Rutte. Nu is dat bijna twee derde. Bijna zes op de tien Nederlanders zien hem als de ideale premier. Ook de helft van de aanhangers van de PvdA en GroenLinks denkt er zo over.

Aanhangers van PVV, FVD niet mals over Rutte

Het minst gunstig over Rutte oordelen de aanhangers van de PVV, Forum voor Democratie en in mindere mate de SP. Toch vindt nog een kwart van de PVV - en FvD-aanhangers hem een goede premier. De helft van hen vindt hem ongeschikt.

Wel heeft het economisch sentiment een flinke knauw gekregen in de afgelopen periode. "Zo’n 56 procent van de Nederlanders zegt op dit moment dat ze economische neer gang verwachten het komende jaar. Vorig jaar was dat nog maar 30 procent. Daarnaast moet een kwart van de Nederlanders ook bezuinigen door de coronacrisis. Kortom, de stemming is somber, maar vooralsnog redden de mensen het."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie