Politiek
KRO-NCRV

Einde Rutte III? 'Veel mensen verwachten dat het einde oefening kan zijn'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Einde Rutte III? 'Veel mensen verwachten dat het einde oefening kan zijn'

In de persconferentie van dinsdagavond zei premier Rutte dat ook als het kabinet demissionair is, ze door zullen gaan met de bestrijding van het coronavirus. Sorteert hij daarmee voor op een aftreden van het kabinet over de kinderopvangtoeslagaffaire eind deze week?


Politiek commentator Wouter de Winther vindt de uitspraak van de premier "veelzeggend".

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De Telegraaf-journalist viel op dat Rutte met deze uitspraak voor het eerst een kijkje in de stand van het kabinet gaf ná vrijdag. Volgens hem denken veel mensen in Den Haag dat het kabinet zal aftreden. Ook in het kabinet zelf zijn er bewindspersonen die vinden dat er een politieke consequentie moet komen. "Veel mensen denken dat het eind deze week, einde oefening kan zijn", aldus De Winther.

Vrijdag

Vrijdag spreekt het kabinet over de consequenties van de toeslagenaffaire. Rutte zei dat ongeacht die uitkomst, het kabinet zich misschien niet 'formeel missionair’, maar wel 'mentaal missionair' met de coronacrisis zal blijven bezighouden. "Met corona ben je altijd missionair", aldus de premier.

Pijnprikkel

Volgens onderzoeksjournalist Thomas Muntz zou het een goed signaal zijn als het kabinet zou aftreden. Hij hoort vaak de vraag wat aftreden oplost. "Het antwoord is dat je weinig oplost in het verleden, maar wel in de toekomst."

Volgens Muntz van Investico is aftreden een belangrijke "pijnprikkel" voor toekomstige bewindspersonen om bepaald gedrag niet te vertonen. "Aftreden is een smet op je carrière", aldus Muntz. Daarmee is het een belangrijk middel om bepaald gedrag in de toekomst te voorkomen.

Ook voormalig SP-leider Roemer denkt dat het zo werkt. "Als je weet dat een bewindspersoon in vergelijkbare situaties de biezen moest pakken, dan zit dat wel in het achterhoofd van iedere bewindspersoon."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Roemer, die momenteel waarnemend burgemeester van Alkmaar is, kan zich niet voorstellen dat het kabinet na het "drama" van de kinderopvangtoeslagaffaire tot een andere conclusie kan komen dan aftreden.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie