Politiek

Lodewijk Asscher beste debater van Algemene Politieke Beschouwingen 2020

EO
foto: EOfoto: EO
  1. Nieuwschevron right
  2. Lodewijk Asscher beste debater van Algemene Politieke Beschouwingen 2020

Het Nederlands Debat Instituut en de Universiteit Leiden hebben in het Dit is de Dag Lodewijk Asscher van de PvdA uitgeroepen tot de beste debater van de Algemene Politieke Beschouwingen 2020.

Volgens de jury viel Asscher op door een combinatie van een mooi en boeiend betoog (volledig uit het hoofd gesproken) en een doelgerichte en daardoor effectieve debatstrategie. Vaak was Asscher degene die zijn politieke opponenten de moeilijkste vragen wist te stellen.

"Heel veel debaters proberen alleen duidelijk te maken waarmee ze het oneens zijn. Hij is een soort dealer in de politiek die probeert een stapje verder te komen", aldus juryvoorzitter Roderik van Grieken.

Het geheim van Asscher

In Dit is de Dag deelt Asscher zijn geheim: "Ik vind het verschrikkelijk leuk om te doen. Ik vind het ook heel erg belangrijk. Ik probeer altijd een verhaal te vertellen waarvan ik denk: dit voelen mensen. En ik probeer dingen te bereiken. Dat is het leuke van politiek, ook als je in de oppositie zit. Je kunt altijd dingen bereiken."

Er volgt in Dit is de Dag ook nog een speciale vermelding voor debutanten Farid Azarkan en Esther Ouwehand Politiek verslaggever van EenVandaag Marloes Lemsom: "Esther Ouwehand was best wel aanwezig. Dat is voor iemand van de Partij voor de Dieren geen vanzelfsprekendheid. Ik moest wel lachen, want op een gegeven moment merkte je dat Rutte haar even niet serieus nam. Je zag aan haar dat ze dacht: wij zijn ook gewoon een serieuze deelnemer aan het debat. Ze stond daar heel zelfbewust. Dat vond ik goed."

De Debatprijs

De Debatprijs is een initiatief van het Nederlands Debat Instituut en wordt sinds 2008 ieder jaar in samenwerking met de Universiteit Leiden uitgereikt. Eerdere winnaars waren Femke Halsema (2008), Alexander Pechtold (2009,2014), Mark Rutte (2010,2011,2013), Geert Wilders (2015) en Lodewijk Asscher (2018,2019).

De jury wordt vanuit het Nederlands Debat Instituut voorgezeten door Roderik van Grieken. Jaap de Jong, hoogleraar Journalistiek & Nieuwe Media, neemt namens de Universiteit Leiden zitting in de jury. De jury wordt onder andere ondersteund door 45 masterstudenten die het vak Retorica en argumentatie in de journalistiek volgen.

Luister hier het hele gesprek terug:

Ster advertentie
Ster advertentie