Politiek
BNNVARA

Wat zegt het vergeten formatiedocument in de trein over de onderhandelingspositie van Kaag?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat zegt het vergeten formatiedocument in de trein over de onderhandelingspositie van Kaag?

Een concept-regeerakkoord tussen het CDA en de VVD is gelekt. CU-voorman Gert-Jan Segers heeft het document laten liggen in de trein en zo is het handen gekomen van de Volkskrant. Politiek duider Peter Kee en hoofdredacteur van Joop.nl Francisco van Jole bespreken in De Nieuws BV het verhaal achter de blunder en wat de inhoud vertelt over de formatie.

Video niet beschikbaar

Het geheime stuk is geschreven door Mark Harbers (VVD) en Jaco Geurts (CDA) om D66 de formatie binnen te lokken. De notie is geen vreemd verschijnsel volgens Kee: "Bij de formatie komt het vaak voor dat twee partijen een overeenstemming bereiken en dat vervolgens de vier partijen erover gaan onderhandelen."

De inhoud van het document is progressief gekleurd met bijvoorbeeld een ambitieus klimaatplan, maatregelen om de woningnood te bestrijden en gratis kinderopvang. "Dit stuk laat de enorme kracht en sterke onderhandelingsstrategie van Sigrid Kaag zien", zegt Van Jole. "De hele formatie houdt ze haar been al stijf dat ze en progressief beleid wil."

"Het blijkt dat als je echt durft en niet met je ogen knippert, Rutte tot heel veel bereid is", vertelt Van Jole. Kee vindt niet dat alle lof naar Kaag moet gaan. "De stikstofproblematiek en de woningproblematiek wordt door iedereen (alle partijen) gezien als een probleem. VVD snapt heel goed dat hier stappen moeten worden gezet." Op Twitter heeft CU-voorman Gert-Jan Segers inmiddels gereageerd en zijn excuses aangeboden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie