Politiek
AVROTROSEOHumanKRO-NCRVNTR

OVV-voorzitter Dijsselbloem over onderzoek Peter R. de Vries: 'Wij zijn klaar als we klaar zijn'

foto: PowNedfoto: PowNed
  1. Nieuwschevron right
  2. OVV-voorzitter Dijsselbloem over onderzoek Peter R. de Vries: 'Wij zijn klaar als we klaar zijn'

Het onderzoek dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid op dit moment doet naar de bewaking en beveiliging van Peter R. de Vries gaat lang duren. Dat zei OVV-voorzitter Jeroen Dijsselbloem woensdagavond tegen Roderick Veelo in Het Jaar van... (PowNed). "Er is rond dit onderzoek natuurlijk best veel ongedurigheid, in de zin dat mensen gewoon zo geschokt zijn en heel graag snel willen weten: 'hoe zit dit nou?' Dat snap ik heel goed. Maar een onderzoek van ons duurt al snel een jaar, soms ook langer. Dat gaat deze keer ook gebeuren."

Het jaar van... Jeroen Dijsselbloem

Mark, Max, Louis, Sifan, Peter

Het was een vol nieuwsjaar. Rutte III viel, Louis van Gaal maakte weer zijn comeback als bondscoach van het Nederlands Elftal, Limburg stond onder water deze zomer, Sifan Hassan werd olympisch kampioen, Pieter Omtzigt verliet het CDA en Max Verstappen werd wereldkampioen in de Formule 1. Maar voor Jeroen Dijsselbloem steekt één nieuwsfeit er met kop en schouders boven uit.

Botsing op afstand met Omtzigt

Jeroen Dijsselbloem was van 2012 tot 2017 minister van Financiën. In die periode kwamen signalen op zijn ministerie binnen dat er iets niet goed ging met het uitkeren van kinderopvangtoeslagen. Hij erkent dat er veel fout is gegaan, daarom moet de onderste steen boven.

Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen in september haalde Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt een interview met Jeroen Dijsselbloem aan waarin de voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid waarschuwde voor een heksenjacht op ambtenaren. Het Kamerlid zei toen dat Dijsselbloem "een beetje jankt". Vanavond had Dijsselbloem voor Omtzigt en de 149 andere Tweede Kamerleden een duidelijke boodschap.

Oppassen voor fusie met elitair GroenLinks

Dijsselbloem was gemeenteraadslid, Tweede Kamerlid, minister en voorzitter van de Eurogroep. Het actieve politieke leven mist hij niet, zijn partij blijft hij daarom van een afstandje volgen.

GroenLinks en de PvdA werken sinds een aantal maanden innig samen in de Tweede Kamer. Er wordt voorzichtig al gesproken over een fusie van beide partijen. Dijsselbloem is niet tegen een fusie tussen zijn partij en GroenLinks, wel moeten beide partijen oppassen voor een aantal valkuilen.

OVV-onderzoek pandemie

De Onderzoeksraad voor Veiligheid legt op dit moment de laatste hand aan het eerste rapport over de coronapandemie. Dijsselbloem: "Dat onderzoek is zo groot dat we het in drie stukken hebben verdeeld. Het eerste deelrapport komt begin volgend jaar uit." In dit rapport kijkt de OVV zelfs naar de tijd toen covid nog helemaal niet bestond, de Raad stelt zich de vraag of Nederland wel was voorbereid op een pandemie. Het eerste rapport loopt tot vorig jaar zomer. Dijsselbloem: "Het tweede rapport loopt van september (2020) tot de zomer dit jaar. En dan is er een derde team dat in januari gaat beginnen, die gaat de volgende fase onderzoeken."

Het Jaar van… is tussen kerst en oudejaarsavond te horen van 21.00 tot 23.00 uur. Vijf verschillende omroepen nemen de gesprekken voor hun rekening. Ook zijn de interviews terug te luisteren als podcast via de NPO Luister-app, de site en app van NPO Radio 1 en andere podcastplatforms.

Donderdagavond neemt Kefah Allush (EO) in Het Jaar van… het nieuws uit 2021 door met met AD-mediarecensent Angela de Jong

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie