Cultuur & Media
KRO-NCRV

'Peter R. de Vries was op de eerste plaats Peter R. de Vries'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Peter R. de Vries was op de eerste plaats Peter R. de Vries'

Als misdaadverslaggever, televisiepersoonlijkheid en – maker wist Peter R. de Vries als geen ander hoe media werken. In Spraakmakers vertellen Jeroen Pauw, Angela de Jong en Ward Wijndelts hoe De Vries de media meester was en hij zijn boodschap met zo veel impact kon brengen.

Video niet beschikbaar

De momenten dat Peter R. de Vries het mediabeeld bepaalde zijn legio: de doorbraken in de zaken van Nicky Verstappen, de Puttense moordzaak en de ontmaskering van Joran van der Sloot waarvoor hij een Emmy won. En natuurlijk als graag geziene gast bij talkshows over uiteenlopende maatschappelijke thema's.

Volgens televisierecensent Angela de Jong had Peter R. de Vries een ongekend talent voor media en in het bijzonder voor televisie. "Hij was gemaakt voor televisie en televisie was gemaakt voor hem", zegt de tv-recensent van het Algemeen Dagblad. "Hij wist als geen ander hoe media werken."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Amerikaans

Zijn programma Peter R. de Vries, misdaadverslaggever was jaren op zondagavond op televisie en deed volgens De Jong Amerikaans aan. "Die trailer, dat stemgeluid. Je hoeft maar een fractie te horen of je zit meteen weer in dat gevoel."

Groot publiek

Met zijn gedegenheid, grondigheid en vasthoudendheid staat zijn journalistieke talent buiten kijf, zegt hoofdredacteur van Vrij Nederland Ward Wijndelts. Wat De Vries uniek maakte was zijn talent om impact te generen en een groot publiek te bereiken, stelt Wijndelts.

"Hij kon de spanning voor een uitzending opbouwen. Voor de tweeënhalf uur durende uitzending over Joran van der Sloot strooide Peter kruimeltjes informatie richting de NPO en de kranten", vertelt Wijndelts die op dat moment voor NRC Next. werkte. "Uiteindelijk trok de uitzending 7 miljoen kijkers en kreeg hij er een international Emmy Award voor."

Beduchte tafelgast

De laatste jaren werd de misdaadverslaggever steeds vaker uitgenodigd om mee te praten over andere zaken dan misdaad. Angela de Jong: "Peter R. de Vries was de laatste jaren professioneel Peter R. de Vries."

Volgens De Jong was hij altijd goed voorbereid. "Uit eigen ervaring weet ik dat hij een van de weinigen was waar je beducht voor was als je met hem aan tafel zat. Dan dacht ik: Peter is er, weet ik alles? Kan ik het aan?" De Jong ging ooit bij DWDD met hem in discussie. "Dat win je niet gemakkelijk."

Jeroen Pauw

Presentator Jeroen Pauw ontving Peter R. de Vries misschien wel 150 keer als tafelgast in zijn talkshows. "Ik heb vaak genoeg tegen mijn redactie gezegd: geen Peter R. vanavond."

Volgens Pauw was hij een ontzettend goede gast die altijd wel wat interessants te zeggen heeft omdat hij overal wat vanaf wist. "Maar voor je het weet sluipt er een gemakzucht in de redactie. Kom, we bellen Peter wel."

In de wereld van televisie had De Vries een zeldzaam soort eerlijkheid, zegt Pauw. Oók achter de schermen. "Dan stonden we na de uitzending na te praten. Ik met een biertje, Peter met een cola en dan vroeg ik hem hoe het ging. Dan zei hij wel eens: niet zo goed. Ik heb een mooi huis, een mooie auto, maar waar gaat het heen?"

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Authentiek

Angela de Jong en oud-Kamerlid Kathleen Ferrier denken dat er nog een kenmerk van De Vries is waardoor hij zo geliefd is. "Zijn authenticiteit en zijn lef. Hij was tegendraads", zegt Ferrier. "Dat zag je in zijn ogen en houding aan de talkshowtafel als hij ging spreken. Maar hij was niet tegendraads om het tegendraads zijn."

Volgens Ferrier leefde hij voor wat hij zei, en was hij oprecht en authentiek. "En dat zag iedereen. Dat het geen spel is, maar echt."

Het Mediaforum als podcast!

Wist je dat het Mediaforum ook als podcast te beluisteren is? Dagelijks nemen we in Spraakmakers de dagbladen door en zappen we van talkshow naar talkshow. Journalisten en mediamakers vertellen over hun afwegingen en ze geven tips. Zo mis je niets!

Ster advertentie
Ster advertentie