Politiek
AVROTROS

Verkiezingskoorts

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Verkiezingskoorts

Corona, kieswijzers en de media. Met Dr. Bert Bakker neemt dr Kelder de hulp en hindernissen door die er zijn om een goede keuze te maken bij de verkiezingen.

Dr. Bert Bakker is mede-oprichter van het 'Hot Politics Lab'. Hiermee onderzoekt hij onder meer hoe mensen reageren op beelden en politieke boodschappen. Het blijkt dat mensen die naar eigen zeggen een positieve reactie hebben op beeld en uitspraak niet fysiek reageren op de wat ze zien. Negatieve gevoelens konden dr. Bakker en zijn collega's wel afmeten. Dr Kelder reageert in de Jortcast hierop dat Twitter dit dagelijks bewijst.

#313 - De kiezer de media en de kieswijzer. - De Jortcast

De media komen ook ter sprake. De enorme nadruk en zoektocht naar een tweestrijd, komt aan bod. Het is een zelf versterkende ontwikkeling, net als successen en tegenslagen. De tegenslag waar CDA-lijsttrekker Hoekstra mee te maken heeft wordt alleen maar groter doordat media hun verhalen maken in dit narratief.
Volgens dr. Bakker heeft een enkele vergissing of slecht optreden geen invloed op het gedrag van de kiezer. De kiezer heeft een affectieve evaluatie. Deze verdwijnt niet na één mislukt optreden, maar het kan wel optellen.

Dr Kelder eindigt het gesprek dat iedereen zelf weten mag of hij/zij stemmen gaat. Dr. Bakker is het daar niet mee eens - en dat gaan ze ook niet worden-. Dr. Bakker vindt het toch een soort oplicht, waar dr Kelder vindt dat er al te veel moet.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie