Politiek
WNL

Voorzitter Veiligheidsberaad Bruls verwacht komende weken al tekort aan duizenden opvangplekken van asielzoekers

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Voorzitter Veiligheidsberaad Bruls verwacht komende weken al tekort aan duizenden opvangplekken van asielzoekers

Het sluiten van meerdere crisisnoodopvanglocaties komt te vroeg, concludeert Veiligheidsberaad-voorzitter Hubert Bruls in Sven op 1. "Houd open wat kan. Daar heb ik het over gehad met de staatssecretaris. De sluiting komt te vroeg."

Ook eindigt het contract van het cruiseschip in Velsen-Noord, dat huisvesting biedt aan duizend asielzoekers. Bruls roept staatssecretaris Van der Burg op de contracten met cruiseschepen voor asielopvang te verlengen. "Het is verstandig om dit te verlengen, maar het zal onvoldoende zijn om deze grote groep mensen voldoende te kunnen huisvesten."

Bruls pleit voor het openen van grootschalige locaties. "Naast dat we kijken wat we openhouden, moeten we kijken naar grote locaties. Je zal echt nieuwe grootschalige locaties open moeten doen voor de korte termijn."

Ondertussen ligt de spreidingswet bij de Raad van State in afwachting op een advies. "Voordat de wet effect gaat hebben zit je in volgend jaar, dat vind ik teleurstellend. Dat komt door dit lange traject in het parlement", vertelt Bruls.

Aanstaande donderdag vindt er een extra Veiligheidsberaad plaats over de opvang van asielzoekers en Oekraïners in aanwezigheid van de staatssecretaris Eric van der Burg.

Hubert Bruls (Voorzitter Veiligheidsberaad) verwacht komende weken al tekort aan duizenden opvangplekken van asielzoekers (30 januari 2023) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Sven op 1 met Hubert Bruls

Ster advertentie
Ster advertentie