Politiek
WNL

Jesse Klaver: 'Vrees dat kabinet ons belastinggeld lukraak uitgeeft'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jesse Klaver: 'Vrees dat kabinet ons belastinggeld lukraak uitgeeft'

Rutte IV presenteert zich morgen en overmorgen aan de Tweede Kamer middels het traditionele debat over de regeringsverklaring. De vrees van GroenLinks-voorman Jesse Klaver is dat het kabinet ons belastinggeld lukraak uitgeeft, dat zei hij in Sven op 1.

“De vraag hoe al die miljarden besteed gaan worden is niet goed beantwoord. Ik heb nog nooit een zak geld een doelpunt zien maken”, haalt hij Johan Cruijff aan. “We moeten beginnen met de vraag hoe we problemen op gaan lossen. Daarom moeten we met geld kunnen schuiven tussen de verschillende begrotingen.”

Oppositieakkoord

GroenLinks kwam samen met de Partij van de Arbeid al eerder met een oppositieakkoord, een meetlat waarlangs de partijen Rutte IV willen gaan beoordelen. “De plannen waar we het mee eens zijn zullen we van harte steunen.” Zo is Klaver blij met de voorgenomen investeringen in innovatie en kennisontwikkeling: “Om eerlijk te zijn doet de coalitie het op dit onderwerp gewoon goed. Hier zijn wij blij mee.”

Waar de plannen van het kabinet spaak lopen met Klavers oppositieakkoord is de vraag wie alle dure plannen gaat betalen. “Miljonairs en miljardairs zouden zwaarder belast moeten worden. We moeten dit niet doen middels de staatsschuld die we doorschuiven naar volgende generaties”, zegt de GroenLinks-leider.

Politieke cultuur

In de Volkskrant gaf oud-minister Wouter Koolmees een afscheidsinterview waarin hij aangaf hoe sip hij wordt over de politieke cultuur en de “beperkte vrijheid om openlijk te kunnen delibereren zonder dat je kop er meteen wordt afgehakt”. Ook Klaver herkent deze sentimenten. “De haat is alleen maar groter geworden. Maar juist tegen dat sentiment in, probeer ik door te gaan. Hoe meer het hier escaleert hoe meer ik me geroepen voel om te proberen daar iets aan te veranderen.”

Ster advertentie
Ster advertentie