Politiek
WNL

Volt roept klimaatnoodtoestand uit: 'Kijk naar vliegquotum'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Volt roept klimaatnoodtoestand uit: 'Kijk naar vliegquotum'

Partijleider van Volt Laurens Dassen roept de klimaatnoodtoestand uit. Als het aan zijn partij ligt moeten er snel harde maatregelen getroffen worden. Bijvoorbeeld het invoeren van een vliegquotum, vertelt Dassen bij het Sven op 1.

Video niet beschikbaar

Vliegquotum

Een van de "harde maatregelen" die nodig zijn om Nederland uit de klimaatnoodtoestand te krijgen is volgens Dassen het instellen van een vliegquotum. "Wij zien dat 17 procent van de mensen zorgen voor 40 tot 50 procent van alle vluchten", legt de Volt-leider uit. "Wij moeten ervoor zorgen dat de grote verbruikers van vliegtuigen dat minder gaan doen, zodat normale mensen ook eens per jaar het vliegtuig kunnen pakken."

Dassen gaat verder: "Ik vind het belangrijk dat in deze enorme crisis waar wij met elkaar in zitten, de rekening daar gelegd wordt waar de vervuiling het meeste plaatsvindt."

Uiteindelijk moet dit volgens het Kamerlid ook zorgen voor een schonere en duurzamere economie. "Je kunt er geld aan verdienen en ervoor zorgen dat wij allemaal in een gezondere leefomgeving zitten. Want er zijn mensen die sterven aan de enorme uitstoot die wij met elkaar hebben."

'Er moet meer Europees geregeld worden'

Een ander punt van kritiek van Dassen is dat er op het gebied van klimaataanpak te veel op nationaal niveau wordt gedacht. "Er moet meer Europees geregeld worden. Wij zeggen dat Europa belangrijk is, maar er wordt te weinig op gehandeld. Uiteindelijk wordt het allemaal door de lidstaten gedaan. Je moet een verenigde staten van Europa hebben om hiermee aan de slag te kunnen en niet een Europa van natiestaten waar Rutte voor stond."

Zo pleit Dassen er onder meer voor om met een besparingsoffensief aan de slag te gaan. "Zorg er ook voor dat je investeringen op Europees niveau gaat doen om te zorgen dat dit tot een Europese Energie-unie komt. Dat zijn zaken waar nu nog veel te weinig voor geregeld is."

Laurens Dassen (Volt-leider) wil klimaatnoodtoestand uitroepen (21 augustus 2023) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie