Politiek
WNL

Politiebond slaat alarm: burgers doen gewoon wat ze willen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Politiebond slaat alarm: burgers doen gewoon wat ze willen

We moeten stoppen met het benoemen van de eventuele fouten die politieagenten maken, vindt voorzitter van politievakbond ACP Gerrit van de Kamp. “Laten we nu gewoon constateren dat burgers gewoon doen wat ze willen. Dat is wat er aan de hand is”, zo zegt hij in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1.

De complete regie dreigt verloren te gaan, waarschuwt Van de Kamp. “Dan moeten de overheid en politie optreden op een bepaalde manier, en dan krijg je dit soort zaken.” Hij refereert hierbij naar de ongeregeldheden en rellen die bij de demonstratie tegen de coronamaatregelen plaatvonden, zondagmiddag op het Malieveld in Den Haag. Daarnaast zijn er nog talloze andere momenten in de afgelopen weken waar het mis ging, zegt Van de Kamp.

Verbod

De demonstratie van zondagmiddag was verboden. Desondanks verschenen er een paar honderd mensen op het Malieveld, waarop de Haagse burgemeester Johan Remkes toch besloot deze even toe te staan.

Dit verliep rustig, tot bleek dat verschillende voetbalhooligans en relschoppers zich tussen de demonstranten mengden. Zij lokten de zaak uit, zegt Van de Kamp. Om 14.30 uur trok een groep van honderden mannen richting het centrum van de stad. Daarbij raakten zij slaags met politie en de ME. Er zijn uiteindelijk ongeveer 400 mensen gearresteerd. “Niemand kan precies zien wie waarbij hoort. Als je dat bij elkaar optelt komt er voor de politie een bijna onuitvoerbare situatie tot stand”, zegt de politiebond-voorzitter.

‘Tal van momenten’

Volgens Van de Kamp ziet de politie dit de afgelopen weken op tal van momenten gebeuren. “Dingen die niet toegestaan zijn, waar geen vergunning voor is. Op het moment dat burgers dat gaan doen moeten we met elkaar afspreken: gaan we dan nog die openbare orde wel of niet garanderen, of laten we dat lopen?”

In het geval van de demonstratie in Den Haag zondag is er voor gekozen om die openbare orde te garanderen en op te treden. “En dan krijg je deze zaken”, zegt Van de Kamp. Daarmee doelt hij op de vele filmpjes maar ook op de kritiek vanuit de landelijke politiek. Alles wat de politie op dit moment doet wordt op dit moment namelijk gefilmd, benadrukt ook Van de Kamp. En dat wordt dan weer geknipt en geplakt. “We zien in sommige gevallen zelfs trial by media. Politiemensen kunnen bijna niet meer voor of achteruit.”

Er zullen best fouten gemaakt zijn, zegt Van de Kamp. “Maar iedereen heeft kunnen zien dat de politie daar op alles voorbereid was en daar ging optreden, omdat dat gewoon de afspraak was. Als die mensen niet naar het Malieveld komen, is het vraagstuk er ook niet.”

Ster advertentie
Ster advertentie