Politiek
KRO-NCRV

'We willen voorkomen dat anticonceptie een bezuinigingsmaatregel wordt'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'We willen voorkomen dat anticonceptie een bezuinigingsmaatregel wordt'

Op deze Valentijnsdag dagvaarden De Goede Zaak en Bureau Clara Wichmann de staat. Ze strijden ervoor anticonceptie weer onderdeel te maken van het basispakket omdat het noodzakelijk is voor de maatschappij. De VVD blijft tegen: "Voorkomen van een zwangerschap is geen medische noodzaak."

In 2011 verdween anticonceptie uit het basispakket, met als belangrijkste argument van de VVD dat het niet medisch noodzakelijk is. De Goede Zaak en Bureau Clara Wichmann voerden eerder strijd om de politiek te overtuigen van de maatschappelijke noodzaak. Dat haalde niets uit en dus volgt nu de stap naar de rechter om de politiek te dwingen anticonceptie te vergoeden.

Eline Peters van De Goede Zaak: "We willen voorkomen dat anticonceptie een bezuinigingsmaatregel wordt van de politiek en dat als er extra geld nodig is, ze het weer uit het basispakket halen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Maatschappelijk belang

Niet het medisch, maar het maatschappelijk belang speelt mee bij anticonceptie. Peters: "Op dit moment draaien alleen vrouwen op voor de kosten, terwijl het een maatschappelijk belang is." Het zou een maatschappelijke kostenpost moeten zijn, omdat het iedereen ten goede komt – bijvoorbeeld in de vorm van gezinsplanning. Nu ligt ongeveer 96 procent van de kosten bij de vrouw, vertelt Peters.

VVD-Kamerlid Hayke Veldman blijft benadrukken dat het geen medische noodzaak heeft, wat wordt aangetoond doordat het krijgen van kinderen een beslissing is die partners samen maken. "Het is een eigen keuze om wel of niet zwanger te raken."

4 euro per maand

De goedkoopste pil kost zo'n 40 euro per jaar, een ruime 4 euro per maand. "Dat lijkt mij een te overzien bedrag", aldus Veldman. Iedereen in Nederland heeft dan ook toegang tot anticonceptie, al dan niet tegen kosten, zoals in het VN-Vrouwenverdrag is afgesproken vertelt hij.

Op basis van onder meer dit verdrag wordt de staat nu voor de rechter gesleept, omdat niet iedere vrouw de anticonceptie kan betalen. Uit onderzoek van Dokters van de Wereld blijkt dat 8 procent van de vrouwen daar niet genoeg geld voor heeft. Daarnaast is de goedkoopste pil niet altijd het goede middel, legt Peters uit.

PvdA-Kamerlid Lilianne Ploumen onderstreept dat. "Er zijn vrouwen die vanuit financiële redenen niet de anticonceptie kunnen gebruiken die ze willen of die het beste voor hen is. Dat zouden we in Nederland niet goed moeten vinden."

Mannen laten meebetalen

Mannen erop aanspreken en mee laten betalen aan de kosten vindt Poumen niet de oplossing. "De strijd verleg je dan naar de keukentafel." Volgens haar hoeft niet iedere vrouw die strijd individueel te voeren.

Journalist en feminist Milou Deelen besloot dat gesprek wel aan te gaan door tikkies te sturen naar haar bedpartners voor de kosten van de pil. De reacties die ze terugkreeg liepen zeer uiteen. "Één had ik jaren niet gesproken, die reageerden heel gek. Andere reageerden heel begripvol en zeiden dat ze daar nooit over hadden nagedacht." Deelen steunt het idee dat anticonceptie onderdeel moet worden van het basispakket. "100 procent. En tikkies sturen!"

Ster advertentie
Ster advertentie