Politiek

Urgentie voor DNA-test bij kankerpatienten ontbreekt bij minister Van Ark

BNNVARA
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Urgentie voor DNA-test bij kankerpatienten ontbreekt bij minister Van Ark

Een DNA test is bij behandeling van kanker van groot belang. Volgens 50PLUS-Kamerlid Léonie Sazias is het de hoogste tijd dat zo'n test bij elke kankerpatiënt afgenomen kan worden. "Als je meer weet van het DNA van een patiënt kun je een betere persoonlijke behandeling doen", zegt Sazias in De Nieuws BV.

Sazias voert een haast persoonlijke missie, maar ze heeft ook het medisch veld aan haar zijde. "Kanker moet bestreden worden met dure medicijnen en als je een DNA-test afneemt, kun je veel beter en sneller een goede behandelmethode vaststellen. Iedere tumor is uniek."

"Daarnaast voorkom je overbehandeling met een DNA test. En juist overbehandeling kost erg veel geld", legt Sazias uit. "Uit cijfers van een paar jaar geleden blijkt dat daar 300 miljoen euro mee te besparen valt, een DNA test kan daarbij helpen. Ook valt er veel psychische schade bij patiënten te voorkomen."

Haast

Professor doctor Emile Voest, oncoloog in het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam is het roerend eens met Sazias. "Er moet snel iets gebeuren. Er zijn veel nieuwe medicijnen die voor kankerpatiënten worden ontwikkeld, daar speelt DNA een belangrijke rol bij. Ik heb zelf geen contact met minister Van Ark hierover maar haast is geboden."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Geen tijd

"Kankerpatiënten hebben geen tijd", zegt Léonie Sazias. "Minister van Ark heeft geantwoord op vragen die ik had over de DNA-test in mijn initiatiefnota, maar er moet meer urgentie komen bij de minister. Ze denkt dat we al genoeg doen."

Ook daarover is Voest het eens met Sazias. "Een kwart van de patiënten heeft een zeldzame vorm van kanker. Dan moet je breder gaan testen om de kansen goed te houden." Sazias houdt goede hoop en blijft politieke druk zetten in Den Haag. Ze hoopt dat er over afzienbare tijd een debat in de Tweede Kamer komt over het idee voor een standaard DNA-test bij kankerpatiënten.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie