Politiek
BNNVARA

Timmermans lijsttrekker verkiezingen voor GroenLinks en PvdA? 'Zou ik enorm aanmoedigen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Timmermans lijsttrekker verkiezingen voor GroenLinks en PvdA? 'Zou ik enorm aanmoedigen'

GroenLinks en PvdA gaan onder een gezamenlijke lijst en met één verkiezingsprogramma meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen. Daar hebben de leden vandaag mee ingestemd. Wie de lijsttrekker wordt, is nog niet duidelijk. Over bijvoorbeeld Frans Timmermans wordt gesproken. En dat is iets wat PvdA-Europarlementariër Mohammed Chahim 'enorm zou aanmoedigen', zegt hij in De Nieuws BV.

Mohammed Chahim (PvdA) heeft vóór het gezamenlijke verkiezingsprogramma van GroenLinks en PvdA gestemd. Wat hem betreft is dit een voorbeeld voor de partijen in het Europese Parlement. "Als je ziet hoe wij de afgelopen vier jaar met elkaar hebben samengewerkt, dan is dat echt heel goed gegaan."

'De start van een verenigd links'

Chahim: "Uiteindelijk gaat het om samengaan, samenwerken. De start van een verenigd links. We hebben nog nooit een écht links kabinet gehad en laat dit de eerste keer zijn. Wat mij betreft sluiten ook andere politieke partijen daarbij aan. Wie dat gaat leiden, is wat mij betreft nu secundair.

Wie de lijsttrekker wordt van de partij-combinatie is nog onbekend. Een van de namen die wordt genoemd is Frans Timmermans, de man achter de Europese Green Deal. "Ik heb heel goed samengewerkt met Frans Timmermans de afgelopen jaren", zegt Chahim. "Ik vind het een heel inspirerende, intelligente man. Van een kaliber waar we er niet heel veel van hebben. Ik zou het enorm aanmoedigen omdat we weer een leider nodig hebben die visie nodig heeft. Die mensen meeneemt in het verhaal."

'Zorgen dat onze mening populair wordt'

"Wat ik belangrijk vind is dat we niet de populaire mening gaan verkondigen als politici, maar dat we ervoor zorgen dat onze mening populair wordt. En dat begint met een visie", vervolgt de Europarlementariër. "We hebben nu een minister die stelt dat je voor een visie naar de oogarts moet. En we hebben denk ik een premier nodig die het land meeneemt in de verandering. Die mensen weer gaat zien als mensen in plaats van nummer."

Chahim heeft Timmermans zelf over een stap naar de Haagse politiek niet gesproken. "Ik weet alleen dat het een ontzettend hard werkende, inspirerende man is en ik zou het enorm aanmoedigen", aldus Chahim. "Hij gaat er zelf over, maar ik zou het geen slecht idee vinden."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie