Urgenda wil snel steviger klimaatbeleid na uitstel door corona
- Nieuws
- Urgenda wil snel steviger klimaatbeleid na uitstel door corona
Het kabinet moest vóór 1 april met nieuwe klimaatplannen komen om aan het Urgenda-vonnis te voldoen en de CO2-uitstoot terug te dringen. Maar de coronacrisis gooit roet in het eten: minister Wiebes heeft nu 'andere prioriteiten'. Dat uitstel moet niet te lang duren, zegt Urgenda-directeur Marjan Minnesma in De Nieuws BV.
"Een paar weken is oké, maar het moeten geen maanden worden", aldus Minnesma. "Liever half april dan pas in mei."
Video niet beschikbaar
Ook Matthijs Sienot, Tweede Kamerlid voor D66, wil dat het kabinet vaart maakt met de nieuwe klimaatmaatregelen. De Tweede Kamer legde Wiebes eerder de deadline van 1 april op. "Wij begrijpen heel goed dat het kabinet de strijd tegen corona nu op één zet, maar tegelijkertijd vinden we het ook belangrijk dat het kabinet vooruit blijft kijken", zegt Sienot in De Nieuws BV. "En er ligt gewoon een uitspraak van de rechter, een finaal vonnis."
Cassatie
De Hoge Raad gaf Urgenda eind december definitief gelijk en dat verplichtte het kabinet om al dit jaar een strenger klimaatbeleid te gaan voeren. Minnesma: "De rechter heeft in 2015 al gezegd: je moet je houden aan je eigen normen, namelijk 25 procent minder uitstoot in 2020."
Het kabinet vocht de uitspraak aan in hoger beroep en vervolgens in cassatie, waardoor de tijd verstreek. Maar het CO2-doel voor 2020 bleef staan. Dat het nu een ongelukkige tijd is voor strenger klimaatbeleid, is volgens Minnesma geen argument. "We hadden vijf jaar geleden al moeten beginnen. Je zag het aankomen en je had ook al een pakket klaar kunnen leggen."
Een bijeffect van de enorme maatregelen in de coronacrisis: op dit moment gaat de CO2-uitstoot al flink omlaag: er rijden nu een stuk minder auto's op de weg, vliegtuigen staan aan de grond en veel bedrijven liggen stil. "Maar dat is op de korte termijn", zegt Sienot. "Dat geeft ons hopelijk wat tijd in de wedstrijd tegen de klimaatverandering. Maar waar het vonnis over gaat, is structurele verandering."
Drie voor de prijs van één
Minnesma hoopt dat het kabinet de steun voor ondernemers in de coronacrisis meteen combineert met klimaatbeleid. "Er zijn vrij veel klimaatmaatregelen die ook geld opleveren voor ondernemers, die energiebesparing veroorzaken. Ik denk dat het kabinet z'n geld moet inzetten op oplossingen die twee of drie zijn voor de prijs van één."
Je kunt bedrijven nu inderdaad via de corona-steun ook helpen met vergroenen, vindt Sienot. "Maar de eerste noodpakketten zijn er echt op gericht om in deze acute situatie bedrijven en banen overeind te houden, zodat we straks nog bedrijven hebben om te kúnnen vergroenen."
Video-vergaderingen
Wat de coronacrisis ook laat zien, is dat mensen hun gedrag heel snel kunnen aanpassen. De massale omschakeling naar thuiswerken geeft Minnesma bijvoorbeeld hoop. "Ik denk dat op dat gebied echt wel wat gaat veranderen. Ik hoor heel veel mensen om me heen die dat vroeger ingewikkeld vonden, maar nu zeggen: het valt me heel erg mee."
De 'ontdekking' van video-vergaderingen kan het auto- en zelfs het vliegverkeer misschien wel blijvend verminderen. "Ook grote organisaties die veel internationaal reizen, merken dat ze dat veel meer kunnen beperken. Het valt heel erg mee."