Naar homepage
Politiek

'Als Trump verliest, dan verliest hij van corona'
KRO-NCRV

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Als Trump verliest, dan verliest hij van corona'

Voor het eerst sinds april hield president Trump dinsdag een persconferentie, waarin hij mondkapjes aanbeveelt. "Het is een poging van de president om presidentiair over te komen", aldus media-ondernemer Jan-Kees Emmer in Spraakmakers.

Het lukte Trump om goed over te komen, "maar je ziet dat hij voorleest, het komt niet uit zijn hart." De oud-VS-correspondent vraagt zich af hoe lang Trump deze nieuw ingeslagen weg en de daarbij hoorende discipline volhoudt. "Ik heb de teller ingedrukt, nu is het afwachten."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Middengroep aanspreken

Als Trump een paar weken 'goed zijn best doet', kan hij weer competitief worden in de presidentsverkiezingen, voorspelt Emmer. Hij legt uit dat 48 procent van de Amerikanen democraat is, 48 procent republikein en 4 procent zwevende kiezers. "Die 4 procent, daar draait het om. Die bepalen de uitslag."

Die middengroep heeft minder met Trump en zijn coronabeleid. Echter, als Trump laat zien dat hij het land door deze crisis kan leiden, zal een deel van de zwevende kiezers voor hem gaan, simpelweg omdat ze liever niet op een democraat stemmen. "Ze hunkeren naar een alternatief."

Stille Biden

Tegelijkertijd treedt Trump hard op tegen demonstraties in Amerikaanse steden. "Hij laat zijn achterban zien dat hij in charge is. Je ziet dat de federale overheid macht probeert te grijpen en met eigen gezag komt." Kijkend naar deze acties denk Emmer "dit gaat de kant van Erdogan op, dit is populistisch gedrag." Maar een groot deel van Trump's achterban vindt het prachtig.

Trumps democratische tegenstander, Joe Biden, zegt niks, maar gaat toch omhoog in de peilingen. Logisch, vindt Emmer, want als hij iets zegt, kan het alleen slechter worden. "Eigenlijk is de strategie van Biden om vrij stil te zijn."

Verliezen van corona?

Als Biden de verkiezingen weet te winnen, is dat niet direct aan zijn campagne te wijten. Met name de coronacrisis en -maatregelen zijn inzet in de strijd. "Als Trump verliest, verliest hij van corona."

De persconferentie is een goede zet van Trump, maar "de klok tikt". De praktijk wijst volgens Emmer uit dat Trump deze aanpak niet vol zal houden. "Het is wachten op de eerstvolgende uithaal."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie