Politiek
BNNVARA

'Mensenrechtenactivist Omar Radi wordt door Nederland opgeofferd'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Mensenrechtenactivist Omar Radi wordt door Nederland opgeofferd'

De Marokkaanse journalist en mensenrechtenactivist Omar Radi is afgelopen juni veroordeeld tot zes jaar celstraf wegens spionage en verkrachting. Volgens Marokko zou Radi gespioneerd hebben voor Nederland. Hoewel het kabinet deze beschuldiging verwerpt, blijft de aanklacht staan. Vandaag vindt het Hoger Beroep van de zaak plaats. Welke uitspraak staat Radi te wachten en welke rol kan Nederland hierin spelen? In De Nieuws BV vertelt Tweede Kamerlid Kati Piri over dit proces.

Marokko verdenkt Radi ervan dat hij voor Nederland gespioneerd zou hebben, en daar willen ze de mensenrechtenactivist voor straffen. Maar hij is niet de enige journalist die door Marokko bestraft wordt. “Je ziet in Marokko dat journalisten en mensenrechtenactivisten die kritisch schrijven, al tijden worden aangevallen”, legt Piri uit.

Geen eerlijk proces

Eén van de beschuldigingen tegen Radi is verkrachting, een ernstige beschuldiging. Volgens Piri valt het op dat de afgelopen jaren veel kritische journalisten voor zedendelicten worden veroordeeld in Marokko en dat ze geen eerlijk proces krijgen. Zo ook in de zaak van Radi. “Omar en zijn advocatenteam kregen bijvoorbeeld geen toegang tot bewijsmateriaal tegen hem en ook getuigen die zij wilden oproepen, zijn geweigerd”, vertelt het Kamerlid.

Het lijkt daardoor volgens Piri op dat de veroordelingen richting Radi ongegrond zijn. “Mensenrechtenorganisaties bestempelen de zaak van Omar Radi ook echt als een politiek proces”, vertelt Piri.

Kamervragen

Omdat Radi verdacht wordt van spionage voor Nederland, heeft Piri afgelopen jaar Kamervragen over de zaak gesteld. Daarop kreeg ze destijds van minister Blok te horen dat het ministerie van Buitenlandse Zaken zich niet gaat mengen in de Marokkaanse rechtsschool.

“Het tweede verweer van de Nederlandse regering was dat ze niets wisten over de aantijgingen van spionage voor Nederland”, vertelt Piri. Wat uiteindelijk in oktober door de Nederlandse regering werd ontkend. “Maar toen was deze man al tot 6 jaar cel veroordeeld.”

Onschuldig achter slot en grendel

Vanuit het advocatenteam en de ouders van Radi waren er ook verzoeken aan de Nederlandse ambassadeur om hen te helpen. “Daarvan zegt de regering dat ze de e-mail nooit ontvangen hebben”, legt het Kamerlid uit. Het lijkt er daarom volgens haar op dat Radi wordt opgeofferd om de diplomatieke relatie tussen Nederland en Marokko, die al niet heel goed is, niet nog slechter te maken.

“Ik denk dat het zaak is dat het Nederlandse kabinet zich uitspreekt. Want als je dat niet doet, kan het ervoor zorgen dat een onschuldige journalist zes jaar achter slot en grendel verdwijnt”, roept Piri op.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie