Politiek

Mensenrechtenorganisaties: ‘Maak een eind aan patenten op coronavaccins’

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Mensenrechtenorganisaties: ‘Maak een eind aan patenten op coronavaccins’

Mensenrechtenorganisaties willen dat landen in Afrika, Azië en Zuid-Amerika nu eindelijk eens zélf vaccins mogen gaan produceren en komen vandaag met een lijst van bedrijven die dat zouden kunnen doen.

'Laat landen in Afrika, Azië en Zuid-Amerika hun eigen vaccins produceren'

“Het is het schandaal van deze tijd”, zegt Jan Kooy van Human Rights Watch in Nieuws & Co. Zijn organisatie kwam samen met andere mensenrechtenorganisaties met de lijst van bedrijven die zelf vaccins zouden kunnen produceren.

Probleem

Volgens Kooy gaat het grootste gedeelte van de vaccins naar G20-landen. “0,6 procent gaat naar arme landen. Wel 80 procent gaat naar rijke landen”, legt hij uit. Het is ook belangrijk dat deze landen wel toegang krijgen tot de coronavaccins. “Geen enkel land kan zich alleen uit de pandemie vaccineren.” Daarom willen de organisaties ook graag dat er meer vaccins geproduceerd worden voor mensen wereldwijd. Iets wat nu nog niet gebeurt.

Daarnaast is het volgens hem ook belangrijk om nieuwe mutaties van het virus geen kans te geven. “We hebben gezien wat nieuwe mutaties kunnen doen, het zorgt voor maatschappelijke onrust. Dat moet niet kunnen.”

Patenten

De mensenrechtenorganisaties pleiten er dan ook voor om in ieder geval de patenten op de vaccins tijdelijk op te heven, zodat bedrijven over de hele wereld ze massaal kunnen produceren. Op de lijst die de organisaties hebben gemaakt, staan bedrijven die de vaccins kunnen produceren. “Onze experts hebben gekeken en hebben in totaal 120 bedrijven aangegeven die dit vaccin kunnen maken. Deze bedrijven hebben ook in het verleden hoogstaande medicijnen gemaakt en geleverd aan het westen.”

“We moeten niet gaan wachten op liefdadigheid”, vertelt Kooy. Het probleem ligt, volgens hem, nu echt bij de patenten. “Wat nodig is, is dat we die patenten opheffen en dat landen zelf kunnen produceren en hun bevolkingen kunnen vaccineren.”

Vraag

Er zijn ook brieven gestuurd naar wereldleiders zoals Bondskanselier Olaf Scholz en President Joe Biden. Daarin vragen de organisaties om iets te doen aan het probleem. “Ze moeten een einde maken aan die patenten. Het is echt waanzinnig dat we hier nog steeds aandacht voor moeten vragen. Dit zou een no-brainer moeten zijn.”

NC vaccins

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie