Buitenland
VPRO

Weer Marokkaanse journalist achter slot en grendel

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Weer Marokkaanse journalist achter slot en grendel

De 35-jarige Omar Radi is de zoveelste in een lange rij van kritische journalisten die achter slot en grendel verdwijnen. De Marokkaanse journalist Radi hoorde op zijn verjaardag het vonnis van zes jaar celstraf en een geldboete van bijna twintigduizend euro. Hij zou volgens Marokkaanse justitie voor Nederland gespioneerd hebben en een collega verkracht hebben.

Mensenrechtenorganisaties als Amnesty International, die het proces nauwlettend in de gaten houdt, spreken van toenemende druk op de persvrijheid in het Noord-Afrikaanse land. Radi onderzocht de verbanden tussen zakelijke en politieke belangen in Marokko.

Quote

Critici van Rabat zijn wel heel toevallig vaak ook zedendelinquenten

Jan Hoogland

Arabist Jan Hoogland en kenner van het koninkrijk, ziet een trend. "Radi wordt beschuldigd van verkrachting van een collega. En dat sluit helemaal aan bij de ontwikkeling van de laatste paar jaar, dat allerlei kritische journalisten worden aangeklaagd voor zedenmisdrijven. En dat is wel heel erg toevallig", vertelt hij in Bureau Buitenland.

Officieel bestaat er persvrijheid in het land, maar via een omweg worden onwelgevallige geluiden weggewerkt. Recent nog werd de dissident Soulaimane Rassouni tot vijf jaar celstraf veroordeeld vanwege een zedenaanklacht.

Stilzwijgen vanuit Nederland

De Amerikaanse regering reageert met scherpe veroordeling over de rechtsgang tegen beide journalisten.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Den Haag hult zich in stilzwijgen. Dit terwijl Nederland in de aanklacht tegen Omar Radi ook nog eens expliciet genoemd als het land waar de Marokkaanse journalist voor vervolgd wordt. Hij zou namelijk voor Nederland gespioneerd hebben. Iets wat alle betrokkenen ontkennen.

Ook de vermeende geheim agent Arnoud Simons die op de Nederlandse ambassade in Rabat heeft gewerkt. "Ik ben absoluut geen spion. Ik had al een vriendschappelijke relatie met Omar voordat ik op de ambassade ben gaan werken," vertelde hij in Bureau Buitenland. De Marokkaanse autoriteiten zeggen dat Omar Radi, via zijn vriend Simons, informatie aan Nederland zou hebben doorgespeeld.

Marokkaanse journalist beticht van spionage voor Nederland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie